Foto: Henrik Montgomery / TT
Foto: Henrik Montgomery / TT

Tunga beslut i rekordfart - så undveks nyval

Redan två dagar före julafton rapporterade SVT att det förekom hemliga förhandlingar mellan allianspartierna och regeringen. Förhandlingar som skulle visa sig leda till att extravalet inte blir av.

Flera medier hängde på och refererade till källor som bekräftade uppgiften, men inte förrän en stund innan det bjöds in till presskonferens i förmiddags hade nyheten läckt ut om att en överenskommelse faktiskt träffats som innebär att det inte blir något extra val.

I själva verket hade den socialdemokratiska finansministern Magdalena Andersson som senare efterträddes av näringsminister Mikael Damberg inlett förhandlingar den 18 december med Erik Ullenhag, ekonomiskpolitisk talesperson för Folkpartiet, Jakob Forsmed, kristdemokratisk ekonomiskpolitisk talesperson, moderaten och blivande partisekreterareren Tomas Tobé och gruppledaren för Centerpartiet i riksdagen, Anders W Jonsson.

Förhandlingarna handlade om hur en minoritetsregering skulle kunna regera och få igenom sin budget oavsett hur ett parti som Sverigedemokraterna agerar i riksdagen.

Förhandlingarna som höll på i nio dagar och som partiledarna inte fick resultatet av förrän i går har gått väldigt snabbt med tanke på vad de faktiskt har kommit överens om. I ett handslag har de sex partierna enats kring förändringar i en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. För att ändra i en grundlag krävs i vanliga fall två likadana beslut med ett riksdagsval emellan.

Regeringsformen säger att den statsministerkandidat ska väljas som inte har en majoritet emot sig. Genom att de sex partierna nu enats om att oppositionen ska lägga ner sina röster till förmån för den statsministerkandidat som har den största partikonstellationen bakom sig, innebär det i praktiken att den statsminister som väljs kan ha en majoritet i riksdagen emot sig.

På samma sätt har man rundat riksdagsordningen när det gäller formerna kring hur omröstningen om budgeten ska gå till när nu Decemberöverenskommelsen tvingar partierna att se till att regeringens budget går igenom riksdagen.

Riksdagsordningen är nästan lika tung som en grundlag. För att ändra i den krävs också att det går ett val emellan besluten, eller att beslutet tas med trefjärdels majoritet.

Nu ingår det i överenskommelsen att de här frågorna ska utredas för att kanske leda till förslag på lagändringar. Men från och med april nästa år gäller i praktiken överenskommelsens regler.

Sverigedemokraternas vågmästarställning efter valet i höstas och deras agerande i samband med budgetomröstningen har onekligen påverkat det politiska arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".