National Security Agency (NSA). Foto: Patrick Semansky
National Security Agency (NSA). Foto: Patrick Semansky

NSA:s regelbrott och övertramp i ny rapport

Djupt personliga uppgifter har misskötts
2:05 min

Spionorganisationen NSA i USA har efter domstolsbeslut tvingats offentliggöra en rapport med en del av de regelbrott och direkta övertramp som myndighetens anställda har begått när de samlat in mängder av så kallad metadata om miljontals människors telefon- och e-postkommunikation. Det sker efter att en medborgarrättsorganisation har stämt NSA.

NSA har släppt uppgifterna nästan i tysthet. Mitt under julhelgen dök rapporten upp på spionorganisationens hemsida, och då med stora delar borttagna och fortsatt hemligstämplade med hänvisning till rikets säkerhet.

Därför går det bara att utläsa några få exempel på de misstag, regelbrott och övertramp som NSA-anställda begått under de år myndigheten samlat in metadata från miljontals människors e-post och telefonsamtal.

Men det går ändå att se att anställda upprepat missbrukar de nästan gränslösa möjligheter som NSA:s metadatainsamling innebär.

Djupt personliga uppgifter om medborgare har vidarebefordrats till helt fel mottagare, lagrats på oskyddade servrar och behållits trots order om att de skulle förstöras.

Uppgifter om och från både individers och organisationers telefon- och e-posttrafik har samlats in utan formella tillstånd och spritts vidare inom spionorganisationen, ibland av misstag, ibland medvetet. 

Flera fall av missbruk som nu rapporteras av NSA innehåller uppgifter om anställda som aktivt övervakat och gjort intrång i sina respektive kärlekspartners mobiltelefoner och epostkonton.

Enligt NSA har dessa personer angivit svartsjuka som motiv när de avslöjats, och de ska enligt spionorganisationen ha straffats med allt i från löneavdrag till avsked. 

NSA ska enligt lag varje kvartal rapportera fel, misstag och missbruk till en särskild övervakningsinstans, men där har uppgifterna stannat, trots det stora trycket på offentliggörande efter all uppståndelse NSA:s verksamhet orsakat.

Nu har alltså utdrag från åren mellan 2001 och 2013 publicerats, om än i mycket begränsad form, efter att medborgarrättsorganisationen ACLU dragit NSA inför domstol för att inte ha efterlevt USA:s lagar om informationsfrihet. 

Omfattningen av NSA:s insamling av uppgifter avslöjades av den tidigare projektanställde medarbetaren Edward Snowden, vars publiceringar med hjälp av olika medier i grunden skakat både USA och omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".