Greklands parlamentsbyggnad. Foto: Kostas Tsironis/TT.
Grelands parlamentsbyggnad i Aten. Foto: Kostas Tsironis/TT.

Grekisk oro inför presidentvalets sista omgång

Greklands premiärminister Antonis Samaras uppmanade på lördagen parlamentsledamöterna för att se till att det inte behöver bli nyval, som enligt Samaras kan innebära ett politiskt och nytt ekonomiskt kaos.

Det Samaras menar är att parlamentets ledamöter på måndag i tillräckligt stor utsträckning måste rösta ja till Stavros Dimas som ny president i Grekland.

I de två tidigare omröstningarna var det inte tillräckligt många som röstade ja och om det inte heller blir det i den tredje och sista omröstningen måste nyval utlysas enligt grekiska grundlagen.

Och det Greklands regering befarar är att vänsterpartiet Syriza kan bli största parti efter ett nytt val.

Syriza är emot det åtstramningsprogram som Grekland gått igenom och vill också riva upp överenskommelser med övriga eurozonen och andra långivare.

Presidentposten i Grekland är närmast symbolisk. Den nuvarande presidenten, Károlos Papoúlias, har varit president sedan 2005 - två mandatperioder.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".