New York-polisen Rafael Ramos begravdes i Queens. Foto: John Minchillo/TT
New York-polisen Rafael Ramos begravdes i Queens. Foto: John Minchillo/TT

Mördad New York-polis hedrades

I USA deltog tiotusentals människor i begravningsceremonien i New York-stadsdelen Queens för en av de två poliser som sköts ihjäl för en vecka sedan i stadsdelen Brooklyn.

Poliser från hela USA och också från Kanada hade kommit till ceremonin för polisen Rafael Ramos.

Bland andra vicepresident Joe Biden höll tal och prisade USA:s största poliskår, New York-polisen NYPD, som den bästa och finaste i världen.

New Yorks polischef, Bill Bratton, sa med gråten i halsen att Rafael Ramos sköts ihjäl för att han representerade oss alla.

Borgmästaren i New York, Bill de Blasio, som tidigare riktat kritik mot polisen - bland annat för det fall i New York där afro-amerikanen Eric Garner dog efter att polisen tagit styptag på honom - avspisade av en rad poliser som vände honom ryggen i samband med begravningen i Queens.

Rafael Ramos mördades av en man som bedöms ha varit psykiskt sjuk. Han inledde sin sista dag i livet med att svårt skottskada en före detta flickvän i Baltimore, sedan ta sig till New York för att göra det han på förhand hotat med i olika sociala medier - döda två poliser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".