Staden Providence i USA. Foto: Steven Senne/TT.
Staden Providence i USA med Superman Building i Art Deco-stil i mitten. Foto: Steven Senne/TT.

Amerikansk stad stämmer Petrobras

Anklagas för att ha lurat aktieägare
1:23 min

Huvudstaden i delstaten Rhode Island i USA har lämnat in en stämningsansökan mot det brasilianska oljebolaget Petrobras. Stadens pensionsfonder har investerat i det brasilianska bolaget, vars aktier nu faller kraftigt efter korruptionsskandalen.

Staden Providence i delstaten Rhode Island på USA:s östkust är den senaste i raden som beslutat sig för att stämma det brasilianska oljebolaget Petrobras.

Bakgrunden är den korruptionshärva som börjat nystas upp inom bolaget de senaste månaderna. Flera byggföretag har betalat mutor till Petrobras ledning i utbyte mot värdefulla kontrakt på gasledningar och raffinaderier.

Bland de misstänkta finns bland andra partners till svenska byggbolaget Skanska. Från Petrobras sida har man i utbyte låtit företagen överfakturera kontrakten, det vill säga ta mer betalt än vad byggprojekten egentligen kostat.

Petrobras är ett halvstatligt bolag som också har utländska aktieägare. Under de senaste åren har bolagets värde stigit kraftigt och flera amerikanska investerare har köpt aktier. Bland köparna finns företag, privatpersoner och pensionsfonder.

Flera av dem har nu bestämt sig för att stämma Petrobras, och anklagar det brasilianska oljebolaget för att ha lurat sina aktieägare genom att överfakturera kontrakt och därmed öka värdet på bolaget med otillåtna medel.

Sedan korruptionsskandalen avslöjades har Petrobras aktier sjunkit med flera procent och har nu det lägsta värdet på över 10 år.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".