Airasia, Indonesien
1 av 3
Foto: TT
Airasia
2 av 3
Flygplanet på bilden har inget med händelsen att göra. Foto: TT
Indonesien, air asia
3 av 3
Foto: TT

Flygplan försvunnet - 162 personer saknas

"Obekräftade uppgifter om att vrakdelar har siktats"
1:18 min

Air Asias QZ8501 försvann i natt, med 162 personer ombord, på väg från Surabaya till Singapore. Om planet har kraschat i Indonesien är det första haveriet för Asiens lågprisjätte. Indonesiska myndigheter har nu avbrutit sökandet.

Ett intensivt sökande från de båda länderna har pågått under dagen men det finns fortfarande inga uppgifter om var planet finns. Indonesiska myndigheter har nu avbrutit sökandet efter det försvunna planet då mörkret har fallit. Sökandet kommer att återupptas tidigt i morgon bitti, rapporterar Reuters.

Det var myndigheterna i Indonesien som först slog larm om att flygledningen tappat kontakt med planet. Kontakten bröts strax efter 06.00 i morse lokal tid. Drygt 40 minuter efter starten och en timme före beräknad landning på Singapores flygplats.

Piloterna ska strax dessförinnan ha bett om en alternativ flygrutt på högre höjd, för att undvika dåligt väder. Planet tros ha försvunnit någonstans över indonesiskt vatten och sökandet har koncentrerats till Javasjön.

Vid försvinnandet hade planet bränsle för någon timmes ytterligare flygning, men på söndagsförmiddagen svensk tid har så många timmar gått att det är uteslutet att det fortfarande är i luften. Enligt indonesiska myndigheter har dock inga signaler från nödsändaren hörts. Sändaren ska normalt utlösas om planet råkar ut för våld eller hamnar i vattnet, alltså vid en krasch.

Om QZ8501 har störtat har det troligen skett i Javasjön, havet mellan öarna Sumatra, Borneo och Java. Det finns obekräftade uppgifter i asiatiska medier om att vrakdelar kan ha siktats där.

155 passagerare och sju besättningsmedlemmar fanns ombord, de flesta indonesier. Air Asia är ett Malaysiabaserat  lågprisbolag som finns i flera sydostasiatiska länder.

På Singapores flygplats väntar nu oroliga anhöriga och vänner till passagerarna. Malaysias premiärminister Najib Razak har erbjudit hjälp, likaså Singapores premiärminister Lee Hsien Loong.

Passagerare som anlänt från Surabaya till Singapore med andra flyg har till tv-kanalen Channel News Asia uppgett att man inte märkt av några ovanliga väderförhållanden.

Först försvann flight MH370 den 8 mars, och har ännu inte återfunnits, sedan sköts flight MH17 ned under omtvistade omständigheter över Ukraina den 17 juli. I det förstnämnda fallet saknas cirka 240 personer, i det andra omkom samtliga 298 ombord.

Fakta: Mörkt flygår för Sydostasien

Rapporten om det saknade Air Asia-planet, flight QZ8501, kommer i slutet av ett dystert år för flygtrafiken i regionen.

Den 8 mars försvann Malaysia Airlines plan MH370 under en flygning mellan Kuala Lumpur och Peking. Ombord fanns 239 personer. Trots enorma sökinsatser, bland annat i Indiska oceanen väster om Australien, har ännu inga spår av planet hittats.

Den 17 juli dog 298 människor när Malaysia Airlines flight MH17 kraschade i östra Ukraina, sannolikt efter att ha blivit nedskjutet. Ukraina anklagar proryska separatister för att ha skjutit ned planet med rysk hjälp. Dessa skyller i sin tur på Ukrainas militär.

(TT-Reuters)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".