Malaysia, översvämning
Foto: TT

160 000 människor evakuerade efter översvämningar

Malaysias ledare får kritik
0:57 min

Malaysia har drabbats av de värsta översvämningarna på  flera decennier och nu kämpar räddningsarbetare för att hjälpa tusentals drabbade människor.

Mer än 160 000 människor ska ha evakuerats och enligt lokala medier ska åtta personer ha dött till följd av översvämningarna. Värst drabbat är landets nordöstra delar och enligt väderprognoserna fortsätter monsunregnen som orsakat översvämningarna.

Många översvämningsdrabbade riktar nu sin ilska mot Malaysias premiärminister, Najib Razak, som är på besök i USA.

Framför allt sedan bilder på premiärministern visats där han spelar golf med USA:s president Barack Obama, samtidigt som översvämningarna härjar i hemlandet.

Premiärminister Najib Razak har nu avbrutit sitt USA-besök och återvänt till Malaysia. Han har även avsatt motsvarande 143 miljoner dollar till översvämningsoffren i landet.

Nu börjar frivilliga gåvor och donationer komma in efter en landsomfattande kampanj av regeringspartiet som militären ska fördela vidare.

Jariza Abdujaviel tar emot pengar, mat och filtar på ett insamlingscenter och tycker att den kritik regeringen fått för brist på snabbt agerande bara är ett dåligt sätt att plocka politiska poäng.

– Det är hemsk att vi gör politik av översvämningarna. Min fråga är vad oppositionen gör. De har inte synts till, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".