Pegida-demonstrationer mot invandring. Dresden, Tyskland. Foto: AP/TT
Pegida-demonstrationer mot invandring. Dresden, Tyskland. Foto: AP/TT

Tung intern kritik mot Merkel efter Dresden

"Har gjort konservativa väljare osäkra"
2:05 min

Ett antal veckor i sträck har tusentals människor som vill begränsa invandringen i Tyskland demonstrerat i staden Dresden. De islamkritiska, så kallade Pegida-demonstrationerna, har fått debatten om hur den tyska politiken ska reagera att bli allt mer intensiv. Nu anklagas Angela Merkels politik som orsak till att missnöjet uppstått.

Demonstrationerna mot den stora flyktingströmmen till Tyskland leder just nu till kraftig debatt i landet. Varje måndagskväll, många veckor i rad har tusentals demonstranter tågat genom Dresden. Förra måndagen var de över 17 000 som ropade: ”Det är vi som är folket”. Ett slags krav på att politikerna i Tyskland ska lyssna på dem. Och de har lyckats påverka - bland annat debatten om den tyska invandringspolitiken.

Regeringspartiet vill nu lokalt se över hur asylreglerna tillämpas. Partisekreteraren för det kristdemokratiska partiet i delstaten Sachsen där Dresden ligger, säger nu att det ska tillsättas en kommission som ska granska hur asyllagstiftningen tillämpas i Sachsen. Han säger att partiet visserligen inte är för någon grundläggande skärpning av asylrätten men översynen kan till exempel handla om förkortade handläggningstider och snabbare avvisningar av flyktingar som inte fått asyl.

Dessutom ska partiet försöka förmå regeringen Merkel att definiera Tunisien som ett säkert land, så att asylsökanden därifrån oftare får avslag. Sachsen har tagit emot många asylsökanden från just Tunisien.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble anser att regeringen måste bli bättre på att förklara för invånarna varför invandringen behövs.

Dresden-demonstrationerna leder också till intern kristdemokratisk kritik mot förbundskansler Angela Merkel själv. Den förre tyske inrikesministern och kristdemokraten, Hans Peter Friedrich menar i en intervju i tidskriften Der Spiegel att Merkel med sin politik bidragit till att rörelser som Pegida och partier till höger om Kristdemokraterna, som det eurokritiska AFD, har börjat få fotfäste i Tyskland.

Enligt Friedrich har Merkel fört Kristdemokraterna för mycket mot mitten i politiken och därmed gjort den stora gruppen konservativa väljare i Tyskland osäker på Kristdemokraternas politiska inriktning.

Motståndare mot Pegida börjar också mobilisera. Ett internetupprop mot Pegida har på några dagar samlat flera tiotusentals sympatisörer. Men även Pegida drar fortsatt många anhängare på sin internetsida. Nästa demonstration i Dresden sker den femte januari.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".