Brinnande italienskt flaggade skeppet Norman Atlantic. Foto: TT / AP Photo / SKAI TV Station
Brinnande italienskt flaggade skeppet Norman Atlantic. Foto: TT / AP Photo / SKAI TV Station

Kaotisk räddningsinsats från brinnande färja

"Jag kan inte andas, vi kommer brinna som råttor"
1:52 min

Kaotiska scener utspelar sig på ett italienskt passagerarfartyg som började brinna på grekiskt vatten. Flera hundra passagerare finns ombord, bland dem kan det finnas en svensk. En person ska ha omkommit.

Helikoptrar arbetar nu med att försöka rädda människor från den brinnande bilfärjan mellan Italien och Grekland. Räddningsarbetare på helikoptrarna lyfter två passagerare i taget, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men räddningsarbetet är svårt eftersom det blåser mycket kraftigt i området.

En man har hittats död på färjan, enligt italienska kustbevakningen. Mannen ska ha kastat sig ut från den brinnande färjan och ner i vattnet. Kroppen har nu tagits till land. Offrets namn eller nationalitet är ännu inte känt.

Desperata passagerare som ringt ut från fartyget Norman Atlantic har beskrivit räddningsoperationen som kaotisk. De beskrev hur de fått rädda sig själva genom att leta efter räddningsvästar. Enligt Greklands sjöfartsminister är det en av de svåraste räddningsinsatserna landet haft.

Uppgifterna går isär om hur många människor som finns kvar ombord på färjan. Det finns uppgifter om att omkring 150 av de 500 ombord ska ha räddats.

Enligt tyska tidningen Der Spiegel kan det finnas en svensk ombord. UD kan dock inte bekräfta uppgifterna för Ekot.

”Våra skor smälte i receptionen av hettan”, berättade en person ombord för grekiska medier. Enligt vissa uppgifter har passagerare även trillat eller hoppat i vattnet. De ska dock ha kunnat plockas upp igen.

Branden startade på ett undre däck på fartyget. Olycksplatsen är mellan Italiens "stövelklack" och Albanien, ett område relativt nära till land.

Färjan var på väg från Patras i Grekland till Ancona i Italien, en i normala fall 20 timmar lång resa. Cirka 200 bilar finns längst ned i fartyget.

Flera fartyg på plats har hjälpt till och Grekland har begärt hjälp från Italien. Italienska flottan har sänt räddningshelikoptrar och fartyg till platsen.

 De flesta passagerarna är greker och besättningen till största del italienare. Språkförbistringar har ställt till med problem. Italien har under året tagit emot över 160 000 båtflyktingar från Medelhavet och har en stor vana vid massiva insatser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".