Alliansen och regeringen håller presskonferens om Decemberöverenskommelsen. Foto: TT. Till vänster: Sveriges Radios inrikespolitiske kommentator.
Alliansen och regeringen håller presskonferens om Decemberöverenskommelsen. Foto: TT. Till vänster: Sveriges Radios inrikespolitiske kommentator.

Ramberg: Startade genast ett gräl om uppgörelsen

Det blir inget extraval i mars nästa år. Det meddelade regeringspartierna och Allianspartierna i går och presenterade en överenskommelse som ska göra det lättare för en regering i minoritet att regera. Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg kommenterar uppgörelsen mellan blocken och spelet bakom kulisserna.

I Decemberöverenskommelsen kom partierna överens om att fortsätta vara oense. Det är därför inte oväntat att de genast satte igång ett gräl om hur och varför den kom till.

Hade det, som de borgerliga säger, varit möjligt att börja förhandla redan andra december och därmed undvika att avisera ett nyval? Knappast om man ser till de politiska realiteterna.

Det är visserligen sant att alliansledarna föreslog samtal om att underlätta för minoritetsregeringar redan då. Men eftersom de samtidigt ville vinna budgetomröstningen med SD:s röster dagen efter hade de inget att erbjuda statsministern i utbyte.

I likhet med regeringen ville de borgerliga skaffa sig ett överläge inför eventuella förhandlingar. De visste att de hade en mycket bättre förhandlingsposition med en borgerlig budget i ryggen.

Stefan Löfven skaffade sig motsvarande förhandlingsläge genom att inom en timma efter nederlaget klippa till med att avisera nyval. Bägge parter hade nu upprustat till en nivå som hotade skada bägge lika mycket. En bra morot för förhandlingar skulle det visa sig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".