Statsvetarna Mikael Giljam och Tommy Möller om regeringens överenskommelse med Alliansen. Foto: TT
Statsvetarna Mikael Giljam och Tommy Möller om regeringens överenskommelse med Alliansen. Foto: TT

Här är frågorna som väcks kring blockens överenskommelse

När bryter något av blocken mot överenskommelsen?
2:02 min

S, MP och Alliansen har en uppgörelse. Men det kommer att dröja innan vi vet vad överenskommelsen faktiskt kommer att betyda i praktiken, menar Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I går presenterade S, MP och Alliansen den så kallade Decemberöverenskommelsen som ska göra det lättare för en regering att regera i minoritet.

Enligt Mikael Giljam blir första steget för Löfven nu att försöka få igenom en tilläggsbudget. 

– Eftersom han fortfarande är i minoritet och kan förlora en massa andra omröstningar i riksdagen kommer han ju ha allt intresse att bygga in så många beslut som det går i budgeten, säger Giljam till Ekot. 

Vidare menar han att Alliansen nu kommer jobba för att mycket av exempelvis skolpolitiken ska ligga utanför budgeten, och att Löfven sedan ska lägga en proposition som Alliansen kan rösta ner tillsammans med Sverigedemokraterna.

Frågan som Mikael Gilljam ställer sig är: När bryter något av de politiska blocken mot överenskommelsen som bland annat säger att regeringens budget ska gå igenom i riksdagen?

Han klurar på huruvida det kommer bli Alliansen som röstar ner förslag som Stefan Löfven egentligen tycker borde ligga i budgeten. Eller om det rent av kan bli regeringen som bygger ut sin budget med så mycket som det bara är möjligt.

– Det är svårt att veta vad en överenskommelse är värd innan det är dags att rösta i viktiga frågor, säger Giljam.

Även en annan professor i statsvetenskap, Tommy Möller vid Stockholms universitet, är inne på samma tankegång:

– Det är väl en rimlig gissning att det kommer att bli ganska innehållsrika budgetpropositioner framöver. Där finns ju också ett potentiellt problem för Alliansen, att man i praktiken ger regeringen fritt spelrum även när det gäller förslag som alliansen av olika skäl är kritisk till, säger han.

Och det här påverkar hur starkt oppositionen kan verka framöver, menar Tommy Möller. I praktiken ger Alliansen regeringen fritt spelrum menar han, när man lovar att inte rösta igenom sin egen budget.

Decemberöverenskommelsen innebär inga regeländringar, utan är just bara en överenskommelse. Men det står också att man ska utreda om det faktiskt behövs regeländringar i exempelvis riksdagsordningen som bland annat styr budgetomröstningen Och det behövs tycker Tommy Möller:

– Jag tror att man måste se över de konstitutionella villkoren ordentligt. Att man tydliggör de omröstningsregler som varit rådande i praktiken i riksdagen men som inte längre respekteras, säger Möller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".