Alexis Tsipras, ledare för vänsterradikala partiet Syriza, utmanar presidentkandidaten Stavros Dimas. Foto: TT
Alexis Tsipras, ledare för vänsterradikala partiet Syriza, utmanar presidentkandidaten Stavros Dimas. Foto: TT

Kaos hotar om inte Grekland väljer ny president i dag

Sista chansen - nyval i februari om inte landet väljer ny president
1:44 min

Grekland riskerar i dag att kastas ut i nytt politiskt och ekonomiskt kaos. Parlamentet ska i dag för tredje gången rösta om en ny president.

Hittills i de två första valomgångarna har inte premiärministerns kandidat fått tillräckligt med röster och väljs ingen president i dag blir det snart nyval.

Stavros Dimas, som är den grekiske premiärministern Samaras Presidentkandidat, behöver dra in ytterligare 12 röster jämfört med för sex dagar sedan, så att han i dag passerar målsnöret och väljs till president.

Men läget är ytterst osäkert. Dimas behöver få stöd av 180 röster av 300, i förra valomgången fick han bara 168.

Väljs ingen president i dag så blir det nyval i februari. Premiärminister Samaras har de senaste dagarna varnat för att Grekland åter kastas in i kaos och oro. När alla som bäst hoppades att Greklandskrisen skulle ha lagt sig kan det alltså börja på nytt.

Aktiekurserna på Aten-börsen rasade med tio procent, när premiärminister Samaras i början av december meddelade att han hade tidigarelagt presidentvalet. Ett tecken på hur nervöst och instabilt läget fortfarande är i Grekland.

Åtstramningspolitiken är vad som splittrar. Det vänsterradikala oppositionspartiet Syriza vill omförhandla villkoren för de nödlån som Grekland har fått och att landets skulder skrivs ner.

Partiet vill i stället kunna höja löner och pensioner. Enligt opinionsmätningarna går den politiken hem hos många greker.

Syriza är det största partiet och leder med många procentenheter. En valvinst för Syriza kan åter väcka den centrala frågan, om Grekland kan fortsätta inom eurosamarbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".