En kvinna räddas med helikopter från Norman Atlantic. Foto: TT
En kvinna räddas med helikopter från Norman Atlantic. Foto: TT

Hundratals kvar på brinnande färjan

"Vi kan se hur det brinner, våra skor smälter"
1:44 min

Det dramatiska räddningsarbetet fortsätter på havet utanför den grekiska ön Korfu där en färja började brinna i morse och de italienska myndigheterna uppger att räddningsaktionen kommer att fortsätta hela natten. En person är bekräftad död och hundratals människor befinner sig fortfarande ombord på färjan Norman Atlantic i väntan på att bli räddade.

Det var bara några dagar före jul som Norman Atlantic inspekterades och godkändes efter att ett mindre fel på en branddörr åtgärdats, det uppger ägarna av färjan enligt nyhetsbyrån AFP.

Men tidigt i morse startade det som enligt de grekiska myndigheterna skulle leda till en av de svåraste räddningsaktionerna i Greklands historia. Knappt 480 människor var ombord, många semesterfirare och lastbilschaufförer på väg från grekiska Patras till den italienska staden Ancona.

Av hittills okänd anledning började det brinna på bildäck. Bilder från olycksplatsen vittnar om svart rök som bolmar ut från färjan och passagerare berättade tidigare idag om den obeskrivliga hettan ombord.

 - Vi kan se hur det brinner, våra skor smälter. Golvet brinner, sade en passagerare som ringde till grekisk tv.

Passagerare uppger att det nu inte längre går att vara inne utan de hundratals som fortfarande befinner sig ombord står ute på däck i kylan, blåsten och regnet. Passagerare som BBC refererar till säger att de har svårt att andas på grund av röken.

Det har blåst upp emot 30 meter per sekund, det regnar kraftigt, sikten är dålig och vågorna höga.

En människa har dött, enligt BBC efter att ha hoppat i vattnet från färjan. Italienska marinen uppgav sent på söndagskvällen att 190 människor satts i säkerhet, och att 287 fanns kvar ombord..

Det är framförallt med hjälp av helikoptrar som de ombord räddas, de undsätts på fartyg i närheten, men det tar tid eftersom räddningshelikoptrarna bara kan ta två personer åt gången.

Räddningsinsatsen leds av italienska och grekiska myndigheter som uppger att det trots de svåra omständigheterna ändå kommer att gå att rädda alla eftersom det finns så många fartyg i området. Handelsfartyg ligger som skydd mot de höga vågorna för att underlätta räddningsarbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".