En kvinna räddas med helikopter från Norman Atlantic. Foto: TT
En kvinna räddas med helikopter från Norman Atlantic. Foto: TT

Svårt räddningsarbete på brandfärjan i Adriatiska havet

Räddningsarbetet vid den brinnande färjan Norman Atlantic utanför den grekiska ön Korfu fortsatte under natten och morgonen, men fortfarande uppges hundratals människor vara kvar ombord. Dåligt väder försvårar räddningsoperationen.

En och en hissas passagerarna upp i helikoptrar, på tv-bilderna bolmar den tjocka svarta röken under dem. "Det kommer bli en lång natt" skrev Italiens premiärminister Matteo Renzi på Twitter. Men räddningsoperationen tycks gå stadigt, om än långsamt, framåt.

Tidigt i morse hade omkring 250 av de totalt 478 passagerarna ombord kunnat evakueras, enligt den italienska kustbevakningen, som tillsammans med grekiska och albanska team kämpade i mörkret för att lyfta fler i säkerhet.

De flesta passagerarna är från Grekland, men ombord finns också många italienare och turkar.

Grekiska myndigheter har kallat det en av de svåraste räddningsaktionerna i Greklands historia, och vindar på upp emot 30 meter per sekund och kraftigt regn har gjort den ännu svårare.

En av passagerarna uppges ha dött efter att ha fallit i vattnet och inte kunde räddas på grund av sex meter höga vågor.

Det är ännu oklart hur branden på den italienskflaggade färjan Norman Atlantics bildäck startade i går.

Via sina mobiltelefoner beskrev passagerare i grekisk tv hur paniken bredde ut sig när värmen steg ombord, och hur den fortsatte när de möttes av kylan ute på däck.

Flera av de som evakuerats var så kraftigt nedkylda att de förts direkt till sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".