De första räddade passagerarna har nu anlänt till Italien. Foto: AP/Italian Navy/TT.
De första räddade passagerarna har nu anlänt till Italien. Foto: AP/Italian Navy/TT.

Första färjepassagerarna i hamn

Svenska UD dementerar nu uppgifterna om att det ska finnas en svensk medborgare ombord på den brinnande färjan Norman Atlantic i Medelhavet.

Det finns inget som tyder på att någon svensk medborgare var eller är ombord på den brinnande färjan, uppger Anna Buhré Kervefors vid UD Press.

De första passagerarna som har räddats från färjan Norman Atlantic har anlänt till Italien.

Italien har inletten utredning om brott i samband med färjebranden. Åklagaren Giuseppe Volpe ska leda en utredning som ska ta reda på om försummelse bidragit till den dramatiska branden, rapporterar AFP.

Fartyget Spirit of Piraeus har under morgonen anlöpt hamnen Bari i sydöstra Italien med 49 färjepassagerare ombord.

Den första personen som hjälptes av var en man insvept i en gul filt med bandage på fötterna, rapporterar tv-kanalen CBS News.

Branden gjorde att färjans däck blev mycket varmt och flera har vittnat om att skorna smälte på fötterna.

Övriga som har evakuerats finns ombord på båtar i närheten, medan över 100 ännu är kvar på det olycksdrabbade fartyget. Dessa har nu stått i åtskilliga timmar på däcket i regn och kyla i väntan på räddning.

Sjukvårdspersonal har sänts ombord för att hjälpa skadade på plats.

– De meddelade att kvinnor och barn skulle evakueras först. Andra fartyg kunde inte komma nära oss på grund av regnet och vindarna, berättar Vassiliki Tavrizelou, som räddades tillsammans med sin tvååriga dotter, för Daily Mail.

Den italienskflaggade färjan var på väg från Patras i Grekland till Ancona i Italien med nästan 500 personer ombord när den började brinna under natten till söndagen.

Den italienska kustbevakningen sade sig under söndagskvällen ha branden under kontroll, men räddningsarbetet har varit mycket svårt.

Ett försök att bogsera fartyget från olycksplatsen misslyckades och andra fartyg har inte kunnat komma nära.

I mörker och hårt väder har passagerare därför vinschats upp av italienska och grekiska räddningshelikoptrar under natten.

En grekisk man dog under räddningsarbetet och ytterligare fyra personer ska ha skadats, skriver Reuters. Ett vittne har uppgett för italienska medier att han sett fyra döda, men det har inte bekräftats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".