Norman Atlantic, färja, brand
Foto: Italian Navy

Italien inleder brottsutredning efter färjebrand

"Folk visste inte vart de ska ta vägen"
1:11 min

Svenska UD dementerar nu uppgifterna om att det ska finnas en svensk medborgare ombord på den brinnande färjan Norman Atlantic i Medelhavet.

Arbetet med att evakuera passagerare från den brinnande bilfärjan utanför grekiska Korfu fortsätter. Hittills uppges en person ha omkommit och flera skadade har förts till sjukhus.

En passagerare som intervjuas för tidningen Corriere vittnar om kaos ombord på färjan.

– Det var en katastrof, folk visste inte vart de ska ta vägen, berättar kvinnan som ligger i sjuksängen efter att ha evakuerats från färjan.

Nästan 480 passagerare fanns på italienska bilfärjan Norman Atlantic när den av okänd anledning började brinna natten till söndag, 60 kilometer utanför Korfos kust, i Grekiska övärlden.

Sedan dess har räddningspersonal från Grekland, Italien och Albanien arbetat med att evakuera passagerarna med hjälp av helikoptrar. Enligt grekiska myndigheter en av de svåraste räddningsaktionerna i landets historia, med vindar på upp till 30 meter per sekund.

Hittills har drygt 350 personer evakuerats, de flesta förs till intilliggande skepp, andra som varit svårt nerkylda eller skadade har förts direkt till sjukhus. Kvar finns just nu drygt 100 personer som väntar på att evakueras. En person uppges ha omkommit.

Nu har åklagare i Italienska staden Bari inlett en förundersökning om branden, bland annat ska det undersökas om slarv kan ha orsakat branden.

Fyra kroppar har hittats på den brinnande färjan Norman Atlantic, uppger en grekisk minister, enligt nyhetsbyrån AFP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".