I Eslöv: ännu en moské har brunnit i Sverige. Polisen misstänker att den är anlagd. Foto: Drago Prvulovic/ TT
1 av 2
I Eslöv: ännu en moské har brunnit i Sverige. Polisen misstänker att den är anlagd. Foto: Drago Prvulovic/ TT
Utanför moskén i Eslöv. Foto:Drago Prvulovic/ TT.
2 av 2
Utanför moskén i Eslöv. Foto:Drago Prvulovic/ TT.

Oro för hat mot muslimer efter branden i moskén

"Ökad utsatthet för svenska muslimer sedan 11 september 2001"
2:03 min

Polisen misstänker att branden i en moské i Eslöv i natt var anlagd och utreder attentatet som mordbrand. Attacken är en av flera under 2014. Elvir Gigovic, ordförande för Sveriges muslimska råd, är orolig för utvecklingen.

– Vi ser inte så positivt på den utvecklingen som vi ser i dag. Vi har sett en ökad utsatthet för svenska muslimer sedan 11 september 2001, men det var en dimension av problemet. Det vi ser under 2014 är den systematik och den våldsamhet och allvaret i angreppen. Det är ett sätt att sätta skräck i folket för att påtala sin ideologiska vilja, säger han.

Islamiska kulturföreningen i Eslöv håller till i ett flerfamiljshus i källaren. Ovanför finns flera lägenheter.

När räddningstjänsten kom fram till byggnaden brann det både på utsidan och inne i lokalen, innanför ett krossat fönster. Branden släcktes snabbt och enligt räddningstjänsten har moskén fått begränsade brand- och rökskador.

Det är den tredje attacken på kort tid mot moskén i Eslöv. Eslövs kommun har idag tillsatt ett krisgrupp för att stödja den drabbade föreningen och boende i området.

– Här handlar det om ett samhällsengagemang som vi måste ta till och ändra attityderna i samhället och vi måste fördöma när sådana här attentat händer, säger Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson.

Polisen utreder ärendet som mordbrand. Om branden hade tagit fart hade det funnits en stor spridningsrisk till de boende i huset. Mikael som bor i huset tycker att det olustigt.

– Jag vet inte vad man ska säga, det är frågan om man vågar bo här, säger han.

Det är inte bara moskén i Eslöv som varit utsatt för attentat. Under julhelgen brann moskén i Eskilstuna. Enligt tidnigen Expo har det skett ytterligare tretton attacker mot moskéer runt om i Sverige i år.

– Det är klart att oron finns där hela tiden och de som är vana vid att ta sina familjer till moskén. Moskéerna är en samlingsplats för mycket annat än religiös utövning. De kommer att fundera igen om de ska ta med sig familjen, säger Elvir Gigovic, ordförande för Sveriges muslimska råd.

Fakta: Attacker mot moskéer i år

 • Januari, Stockholm: Den stora Stockholmsmoskén på Södermalm får entrén nedklottrad med hakkors.
 • Maj, Eskilstuna: Under kvällsbönen blockeras dörren till lokalen med träbalkar och betongblock.
 • Juli, Norrköping: Det påbörjade moskébygget liksom byggbaracker sätts i brand.
 • September, Södertälje: Fönster krossas på Somaliska föreningens bönelokal. Även Palestinska föreningen drabbades av vandalisering.
 • September, Flen: Fönster krossas på moskén.
 • September, Avesta: Någon sätter eld på mattor i moskén.
 • Oktober, Helsingborg: En moské i en källarlokal vandaliseras.
 • Oktober, Flen: Fönsterrutor krossas.
 • November, Eslöv: Rutor krossas.
 • November, Örebro: Brandfarlig vätska kastas in genom ett fönster.
 • December, Eslöv: Två fönsterrutor krossas och fasaden sprejas i källarmoské.
 • December, Eskilstuna: Moskén utryms sedan en brand brutit ut på juldagen. Fem personer förs till sjukhus, och polisen misstänker mordbrand.
 • December, Eslöv: Brand både på utsidan och inne i källarmoské — innanför ett krossat fönster. Begränsade brand- och rökskador. Moskén är den samma som vid tidigare attacker i Eslöv.

Källa: Expo.se (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".