alliansen decemberöverenskommelsen
Alliansens partiledare, från gårdagens historiska överenskommelse. Foto: Henrik Montgomery/TT

Alliansen får intern kritik: "Oppositionen har abdikerat"

"Den resulterar enbart i att SD växer"
2:55 min

Mikael Odenberg, Moderaternas tidigare gruppledare i riksdagen, säger att Alliansen villkorslöst har gett upp sitt inflytande. Även inom Centerpartiet och Kristdemokraterna kommer intern kritik mot att Alliansen slutit decemberöverenskommelsen med de rödgröna. Dessutom kan SD komma att växa av detta, tror Magnus Jacobsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Uddevalla.

– Om man lovar att i förväg i åtta år, att oavsett vad som kommer i en budget ska vi inte agera utan lägga ned vår röst, då har man abdikerat som opposition, säger Magnus Jacobsson, kristdemokratiskt kommunalråd i Uddevalla.

Att de borgerliga partierna nu lovat att inte rösta emot en socialdemokratisk budget kan ödelägga den politik Alliansen åstadkommit, enligt Magnus Jacobsson. Socialdemokraterna skulle till exempel kunna slopa vårdnadsbidraget utan att KD skulle kunna gå emot. Men det håller inte KD-ledaren med om.

– Så är det ju inte. Det är ju väldigt mycket av riksdagens arbete som bedrivs i form av att det bildas majoriteter i motionsbehandling. Vi kommer fortsätta att rösta för förslag som är kloka och de regeringsförslag som vi tycker är undermåliga, dåliga, de kommer vi självklart att motsätta oss, säger Hägglund.

Att Sverigedemokraterna ska isoleras av överenskommelsen avisas även det av Jacobsson.

--Tvärtom. Den resulterar enbart i att SD växer. Vill vi att SD ska ha mindre stöd ska vi snarare tvinga SD ta ansvar. Och ansvar kan man tvinga dem att ta exempelvis genom att i riksdagen ha en parlamentarisk utredning runt integration där alla partier är med. Eller så kan man på andra sätt tvinga dem bete sig som vilket annat normalt parti som helst. Men den här nej-politiken den resulterar bara i att de växer, säger Jacobsson.

Även inom Centern tycks det finnas kritik för att bidra till en försvagad demokrati och att Alliansen ger fritt fram för en rödgrön politik, att döma av det som skrivs på Annie Lööfs Facebook-sida. Men där finns också försvar för decemberöverenskommelsen.

Inom Moderaterna är kritiken mot överenskommelsen skarp. På sin blogg skriver förre utrikesministern Carl Bildt att det är ett problem att riksdagens makt nu begränsas. ”En regering skulle nu kunna styra landet utan förankring i ett valresultat”, skriver han.

Ulf Adelsohn, tidigare partiledare, menar att oppositionen nu abdikerat. Och Mikael Odenberg, tidigare moderat gruppledare i riksdagen, menar att alliansen villkorslöst har gett upp sitt inflytande. Tomas Tobé, som är vice gruppledare för Moderaterna i riksdagen tror att kritiken delvis bygger på missuppfattningar.

- Jag tror att det finns en del missuppfattningar, som att vi inte kommer att kunna bedriva en oppositionspolitik. Och jag tror också många inte riktigt tänker igenom alternativet att vi skulle bli ett stödparti till regeringen Löfven, säger Tomas Tobé (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".