strålsköldpadda sköldpadda
Två fullvuxna strålsköldpaddor, som anses vara bland de vackraste i världen. Foto: Dita Alangkara/TT

170 sköldpaddsungar beslagtagna i Paris

En strålsköddpadda från Madagaskar kan kosta uppemot 10 000 dollar, vilket gör dem attraktiva för smugglare. Ungarna som beslagtagits väger bara 20 gram och är fyra centimeter långa.

Fyndet gjordes på Charles de Gaulle-flygplatsen norr om Paris. De utrotningshotade sköldpaddorna hade gömts i lådor med andra saltvattendjur som skulle vidare till Laos, bland annat sjögurkor, skriver AFP.

Femton av sköldpaddorna har dött efter att smugglingsförsöket upptäcktes den 14 december. Enligt tullen har de dött av mycket olämpliga transportförhållanden. De som har överlevt har förts till en specialanläggning i sydöstra Frankrike, där de får värme, har desinfekterats och återfuktas långsamt.

Strålsköldpaddor anses vara bland de vackraste sköldpaddorna i världen.

– De är så vackra att de jagas. De kan säljas för 10 000 dollar i New York och Tokyo och trycket ökar från kinesiskt håll, säger Bernard Devaux, direktören för sköldpaddsanläggningen till AFP.

Enligt bland andra Parken Zoo är strålsköldpaddorna beryktade i Kina för att ha potenshöjande effekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".