Ukrainas president Petro Poroshenko under en presskonferens i Kiev måndagen 29 December.
Ukrainas president Petro Poroshenko under en presskonferens i Kiev måndagen 29 December.

Krisbudget i Ukraina

Ett tusental demonstrerade utanför parlamentet
1:31 min

För invånarna i Ukraina väntar hårdare ekonomiska tider. Parlamentet i Kiev antog tidigare idag en mycket kärv budget för 2015. Den hårda åtstramningen syftar till att förmå Internationella valutafonden att betala ut många miljarder dollar i nödhjälp.

Den ukrainska statskassan är nu i praktiken tom och landet är i desperat behov av hjälp för att hålla sig ekonomiskt flytande.

Internationella valutafonden har tidigare beslutat att utfärda lån till Ukraina på 17 miljarder dollar. Nyligen sa IMF att landet behöver ytterligare 15 miljarder dollar. Hittills har IMF bara betalat ut en bråkdel av det.

För att få mer pengar har det krävts av politikerna i Kiev att de stramar åt ekonomin. Det är vad som skett när parlamentet nu godkänt budgeten för nästa år och en rad vidhängande lagar. En delegation från IMF väntas nu komma till Kiev i början av januari för att göra klart för nästa miljardutbetalning.

Omröstningen i parlamentet var smått kaotisk och de flesta ledamöterna hade inte sett det slutgiltiga budgetförslaget när de röstade om det.

Ett tusental människor demonstrerade utanför parlamentsbyggnaden mot de planerade åtstramningarna som väckt oro på många håll. Bland annat kommer det att införas en importskatt som kommer att göra alla importerade varor dyrare för konsumenterna och energipriserna kommer att stiga.

Ett av få områden som kommer att få mer pengar är militären. På grund av främst striderna i östra Ukraina så väntas Ukrainas bruttonationalprodukt i år att minska med åtminstone 7 procent. Nästa år väntas den sjunka med ytterligare 4 procent.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".