Boko Haram, Nigeria
Foto: TT

40 Boko Haram-krigare dödade i Kamerun

"Kamerun motvilligt dragits in i det nigerianska dramat"
1:22 min

Omkring tusen Boko Haram-krigare angrep fem byar i gränstrakterna mellan Nigeria och Kamerun. Krigarna hann inta en militärbas innan president Paul Biya beordrade in flygvapnet för att bekämpa den islamistiska rörelsen.

Striderna pågick i tre dagar och kamerunska regeringstalesmän säger att 41 Boko Haram-krigare dödades och att en av deras soldater dog i striderna. Efter bombningen från luften tvingades Boko Haram-krigarna bort från området.

Kamerun har på kort tid motvilligt dragits in i det nigerianska dramat, där Boko Haram behärskar stora landområden i gränstrakterna och där Nigerias väpnade styrkor verkar ha förlorat förmågan att bemöta hotet från de extrema islamisterna inom rörelsen.

Över 40 kamerunska soldater har hittills dödats i strider mot Boko Haram och i förra veckan förstördes ett av gruppens som upptäcktes inne i Kamerun. Över 80 barn som tränades där togs om hand.

2000 människor har dödats i våld som tillskrivs Boko Haram i år. Arbetslösa ungdomar i det fattiga nordöstra Nigeria har rekryterats till rörelsen och många fruktar nu att Boko Haram kommer sätta igång en offensiv mot delstaten Bornos huvudstad, Maiduguri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".