Idag står Alexej Navaljnys rättegång. FOTO: Scanpix.
1 av 2
Idag står Alexej Navaljnys rättegång. FOTO: Scanpix.
Fotografi från en tidigare stödprostest för Navalnyjs sak. Foto: Scanpix.
2 av 2
Fotografi från en tidigare stödprostest för Navalnyjs sak. Foto: Scanpix.

Navaljnys anhängare mobiliserar

Rysslands främste oppositionelle döms idag
2:06 min

Rysslands mest kände oppositionelle Alexej Navalnyj kan redan i dag komma att dömas till tio års fängelse tillsammans med sin bror.

Rättegången skulle ha hållits den 15 januari, men flyttades oväntat. En protest planerades som redan samlat tiotusentals via nätet.

Nu mobiliserar Navalnyjs anhängare också för att demonstrera redan i dag. 

– Jag har studerat Navalnyjs fall och anser att det är helt och hållet fabricerade anklagelser och jag är emot hela rättsaken och kräver Navalnyjs frihet, säger en av många som nu mobiliserar för oppositionspolitikern och antikorruptionsaktivisten Alexej Navalnyjs sak på nätet.

När det sent igår kväll blev känt att domstolen oväntat flyttat den avslutande förhandlingen från 15 januari till i dag började nätet koka av aktivitet.

Videon med röster i början spelades in sent igår kväll i staden Vologda. En rad människor unga, gamla, män och kvinnor håller plakat för Navalnyjs sak och kräver att domstolen friar honom idag.

De och tiotusentals andra planerar en protest i centrum av Moskva ikväll, en demonstration som inte fått tillstånd och inatt syntes kravallpolis börja avskärma Manegetorget i centrum av Moskva med kravallstaket.

Inför den 15 januari hade Navalnyjs anhängare och den ryska oppositionen lyckats samla tiotusentals för en protest via nätet.

Men ryska myndigheter tvingade Facebook att stänga ned en av sidorna och har också försökt stoppa andra upprop på nätet.

Men nya sidor har hela tiden dykt upp, oron är stor för att det blir en fällande dom . Navalnyj riskerar tio års fängelse för påstådd stöld från ett franskt kosmetikföretag. Men det franska huvudvittnet har flytt från Ryssland.

– Om vi inte stöder Navalnyj nu är jag rädd för att inbördeskrig utbryter, säger en annan man som betonar att han är rysk nationalist i videon från Vologda.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".