Indonesien, air asia
Foto: TT

Tre dagar sedan planet försvann - ännu inga fynd

"Vi tror att planet kraschat över Javasjön"
1:57 min

Sökandet är nu inne på sin tredje dag efter det plan från Air Asia som försvann på väg till Singapore tidigt under söndagen. Sökområdet kring Javasjön har nu utökats ytterligare.

Sökandet är koncentrerat till vattnet mellan provinsen Kalimantan på Borneo och ön Belitun, men har idag utvidgats till områden långt utanför planets rutt. Man söker nu även på land på Borneos västra delar. 

Havsdjupet i området uppges endast vara runt 50 till 100 meter, vilket skulle underlätta en upptäckt av planet. Området är populärt bland dykare eftersom många skeppsvrak finns där.

– Vi tror att planet kraschat över Javasjön och ligger på havsbotten,  sa igår chefen för det indonesiska räddningsverket.

I dagens stora sökinsats deltar flyg och fartyg från Indonesien, Malaysia, Australien, Sydkorea och Singapore. En amerikansk jagare väntas anlända senare idag och även kinesiska skepp och flyg, liksom thailändskt flyg uppges vara på väg.

Likaså  har Indonesien tackat ja till hjälp från USA, Frankrike och Storbritannien för att söka under vattenytan, eftersom landet saknar den utrustning som krävs.

Från högkvarteret för sökandet på ön Belitun rapporterar tv-kanalen Channel News Asia att det ska ha synts rök från ön Long Island som ligger 70 km från Belitun, de uppgifterna är än så länge obekräftade, men enligt tv-kanalen så ska det här undersökas ytterligare idag.

Igår förekom uppgifter om att oljespill synts på vattenytan i sökområdet, något som för ett litet tag  tände ett hopp, men det  visade sig  komma från en läckande fiskebåt och inte från flight QZ 8501.

Indonesiens president Yoko Widodo beordrade igår en översyn av landets samtliga flygbolag, inklusive Air Asia och att piloterna ska förses med bättre väderinformation.

– Indonesiska myndigheter för meteorologi och klimatologi måste utveckla sådana väderprognoser att säkerheten ökas på våra flyglinjer, sa presidenten. 

Air Asia-planet försvann från radarn under en flygning mellan Surabaya och Singapore under natten till söndagen svensk tid. Strax innan kontakten bröts hade piloterna bett flygledarna att ändra flygrutten för att undvika dåligt väder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".