Hammarskjölds död ska utredas på nytt

1:47 min

Omständigheterna kring den svenske FN-diplomaten Dag Hammarskjölds död ska utredas på nytt. Den här gången av en expertpanel i FN:s regi.

I natt antog generalförsamlingen den svenska resolutionen om en ny utredning och en uppmaning till alla medlemsländer att bidra med information som kan bringa klarhet kring flygplanskraschen 1961 där den dåvarande generalsekreteraren och femton andra omkom.

Per Thöresson är svensk FN- ambassadör och tycker att det finns många oklarheter kvar.

– Dels är det dessa vittnesmål som aldrig riktigt har tagits på allvar. Dels finns det uppgifter om flygplan i närheten. Det finns en intervju med en numera avliden belgisk pilot som själv har sagt att han hade i uppdrag att försöka mota bort Hammarskjölds plan men av misstag råkade skjuta ner det istället, säger Thöresson.

Allt sedan flygplanet med FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld och hans stab kraschade i september 1961, i det som nu är Zambia, har det spekulerats i om det verkligen var en olycka eller om gruppen, som reste för att medla i Kongokonflikten, utsattes för ett attentat.

En juristkommission som var klar förra året med bland andra Hans Corell och Richard Goldstone ansåg att det borde tas på allvar att planet kan ha tvingats ner eller attackerats från luften och att det borde utredas vidare.

Den kommissionen drog slutsatsen att det är troligt att amerikanska myndigheter, NSA och CIA, snappat upp radiotrafik som kan ge ytterligare information om vad som hände, men USA har svarat nej på begäran om att offentliggöra eventuell dokumentation.

Per Thöresson säger att det lilla den svenska regeringen fått se hittills från USA inte innehåller någon ny information, men han vet inte om Sverige har fått se allt och gör ingen bedömning av utsikterna att USA kan släppa sekretess på mer uppgifter till den nya expertpanelen.

FN-ambassadören per Thöresson räknar med att expertpanelen blir klar nästa sommar och kan rapportera till generalförsamlingen i september nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista