Familjemedlemmar till passagerare ombord på det saknade flyget reagerar efter att ha sett nyhetsrapporter som visar en oidentifierad kropp flytande  i havet. Foto: AFP/ MANAN VATSYAYANA/TT.
1 av 5
Familjemedlemmar till passagerare ombord på Air Asia-flyget. Foto: AFP / Manan Vatsyayana / TT.
Personal i indonesiska nationella sjöräddningsmyndigheten (BASARNAS) pekar på en karta över ett sökområde inför en räddningsoperation av de saknade Air Asia-flygplanet QZ8501. Foto: AP Photo / Tatan Syuflana / TT.
2 av 5
Personal i indonesiska nationella sjöräddningsmyndigheten pekar på en karta över ett sökområde. Foto: AP Photo / Tatan Syuflana / TT.
Bilder på vad man tror är vrakdelar från det försvunna Air Asia-planet. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO / TT.
3 av 5
Vrakdelar från det försvunna Air Asia-planet. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO / TT.
Bilder på vad man tror är vrakdelar från det försvunna Air Asia-planet. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO / TT.
4 av 5
Vrakdelar från det försvunna Air Asia-planet. Foto: AFP PHOTO / Bay ISMOYO / TT.
Säkerhetspersonal täcker fönstren till kriscentret där familjemedlemmar till passagerare ombord det saknade malaysiska flyget sitter. Foto: Manan Vatsyayana/AFP/TT.
5 av 5
Säkerhetspersonal täcker fönstren till kriscentret där anhöriga till passagerare ombord på Air Asia-planet sitter. Foto: Manan Vatsyayana / AFP / TT.

Kroppar har hittats i havet

Vrakdelarna som hittats i sökandet efter Air Asia-planet QZ8501 bekräftas nu tillhöra det tidigare försvunna planet. Hittills har nu mer än tre kroppar hittats, rapporterar nyhetsbyrån AP.

De första kropparna hittades i Javasjön, drygt tio kilometer från det område där kontakten med planet bröts. Kropparna bärgades och fördes till ett indonesiskt militärfartyg, enligt AP.

Den indonesiska marinen uppgav tidigare att ett 40-tal kroppar bärgats, men tog senare tillbaka den uppgiften och sa att det blivit ett missförstånd. Hittills har alltså tre kroppar hittats efter olyckan.

En i personalen som arbetat med räddningsinsatsen berättade hur han såg dussintals flytande kroppar och väskor nära Pangkala Bun.

– Vi trodde att passagerarna fortfarande var vid liv och vinkade åt oss för att få hjälp. Men när vi närmade oss, såg vi att de redan var döda, sa mannen till tidningen Jakarta Post.

Tony Fernandes, vd för Air Asia, uttryckte på Twitter sitt stöd för de anhöriga till de som befann sig ombord på planet QZ8501.

– Mitt hjärta är fyllt av sorg för alla de som är inblandade i QZ8501. Ord kan inte uttrycka hur ledsen jag är, skrev han uppger AFP.

Under morgonen har det kommit kontinuerliga rapporter om att vrakdelar från det försvunna planet har hittats. Det handlar bland annat om objekt som påminner om en evakueringskana och en flygplansdörr.

Enligt räddningstjänstens chef är man nu till 95 procent säker på att föremålen som hittats är vrakdelar från det försvunna planet.

Det indonesiska flygvapnet siktade även tidigare under dagen en skugga under havet nära platsen där kontakten med flygplanet bröts, som har formen av ett flygplan.

Föremålen har, enligt transportdepartementet, hittats i havet 160 kilometer sydväst om Pangkalan Bun, en stad centralt belägen på Kalimantan som är den indonesiska delen av ön Borneo.

Strax efter åttatiden, svensk tid, gick generaldirektören för Indonesiens motsvarighet till Luftfartsverket ut och sa att de hittade objekten kommer från det försvunna planet.

– I nuläget kan det bekräftas att det är Air Asia-planet och transportministern kommer snart att bege sig till Pangkala Bun.

Flight QZ8501 försvann i söndags på sin flygning från Surabaya till Singapore. Ombord på planet fanns 162 passagerare. Flera asiatiska länder deltar i sökandet och även USA har beslutat att skicka ett militärfartyg till sökområdet.

Indonesiens president Joko Widodo rapporteras vara på väg till Surubaya för att hålla en presskonferens om situationen kring Air Asia-planet och träffa de omkomnas familjer, uppger BBC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".