Aleksej Navalnyj. Foto: AP Photo / Pavel Golovkin / TT.
1 av 3
Aleksej Navalnyj. Foto: AP Photo / Pavel Golovkin / TT.
Bröderna Navalnyj under rättegången. Foto: AP Photo / Pavel Golovkin / TT.
2 av 3
Bröderna Navalnyj under rättegången. Foto: AP Photo / Pavel Golovkin / TT.
Oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyjs bror Oleg Navalnyj står i en bur i en domstol i Moskva. Foto: AP Photo / Pavel Golovkin / TT.
3 av 3
Oppositionsaktivisten Aleksej Navalnyjs bror Oleg Navalnyj står i en bur i en domstol i Moskva. Foto: AP Photo / Pavel Golovkin / TT.

Politisk dom mot Putinkritiske Navalnyj

"Hade med sig packning när han kom till domstolen"
2:11 min

Den ryske regimkritikern Alexej Navalnyj dömdes nu på morgonen i Moskva för påstådd svindel. En dom som ses som politisk, men utslaget var bättre än anhängarna vågat tro.

Många ansåg att Navalnyj skulle få fängelse, och det trodde även han själv. Han hade med sig packning när han kom till domstolen i morse.

Den stridbare Navalnyj verkar ha fått Kreml att darra. Inte nog med att hans rättegång plötsligt flyttades till dagen före nyårsafton - allt för att undvika massdemonstrationer till hans stöd.

Domen fälldes i en rekordsnabb rättegång. Det blev inte några tio år i fängelse som befarats av Navalnyjs många anhängare och som åklagaren krävt.

Men det är en villkorlig dom och det sägs inget om hans husarrest ska fortsätta, dessutom ska bröderna betala väldigt dryga böter och det kan komma andra åtal.

De två bröderna Oleg och Alexej ska enligt åtalet ha försnillat 30 miljoner ryska rubler i en affär med det franska kosmetikföretaget Yves Rocher, mellan 2008 och 2012, genom att ta för höga transportpriser.

Bröderna fraktade gods åt kosmetikaföretaget och tog betalt för detta, men man tog inte mer betalt för detta än någon annan. Nu har de alltså åtalats för den betalning de fått, för att ha fraktat godset.

Det finns få som kan se att bröderna skulle vara skyldiga till anklagelserna mot dem. Yves Rocher nekar till att ha utsatts för något sådant brott, uppger TT.

Hela rättsaken har kallats politisk och det franska bolagets chef, som skulle var huvudvittne finns inte ens kvar i Ryssland längre.

När domen föll för en liten stund sen blev det tre och ett halvt år för Alexej Navalnyj, men villkorligt.

Samma straff ges till brodern Oleg, men han tvingas i fängelse, även detta ett försök att undvika massprotester från Navalnyjs anhängare.

Navalnyj sa när han kom ut från rättssalen att det här visar att regimen måste stoppas, det här är en form av tortyr som användes under sovjettiden.

Rättegången skulle egentligen ha hållits 15 januari 2015, men flyttades hastigt igår. Brödernas advokat säger att de kommer att överklaga, uppger TT.

Då hade anhängare samlat tiotusentals som var beredde att demonstrera till Navalnyjs försvar i en demonstration i Moskva.

Samma bud gäller för ikväll, frågan är om det blir någon demonstration nu.

Navalnyjs lyskraft verkar inte ha avtagit alls, trots att han suttit i husarrest större delen av året och inte på samma vis kunna publicera sina antikorruptionstexter.

Att han fruktas av makthavarna stod klart sedan han fått oväntat stort stöd i borgmästarvalet i Moskva.

Kreml vill med stor sannolikhet undvika gatuprotester till stöd för Navalnyj särskilt i en tid då en svajande ekonomi redan skapat stort missnöje i landet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".