Foto: TT.
Foto: TT.

Flera döda i nyårstrafiken

Rådet: "Stanna hemma"
1:33 min

Flera personer har dött i trafiken det senaste dygnet. Frosthalka och underkylt regn ställer till det i trafiken. Värst är läget i Västerbotten och södra Norrbotten där Trafikverket råder trafikanter att inte ge sig ut på vägarna. 

Scrolla ner för direktbevakning av trafikläget

– Trafikinformationsledarna har fått in rapporter om att det är så pass halt att det är befogat att gå ut med en avrådan, säger Lennart Mossberg på Trafikverket.

I Västerbotten och på sina håll i Västernorrland stod busstrafiken stilla på kvällen till följd av blixthalkan. Tre bussar körde i diket i Skellefteå, dock utan personskador. På flera håll hade speciellt tunga fordon svårt att ta sig fram — och blev stående. Flera polismyndigheter gick också ut och varnade för halkan.

– Det var väldigt halt på vissa ställen. Vi hade en patrullbil i Örnsköldsvik som sade att det i princip var isgata, säger Jan-Erik Eriksson, befäl vid Västernorrlandspolisen.

Minst tre allvarliga trafikolyckor rapporterades på tisdagen. En äldre man omkom i en krock med en buss i Hälsingland och under natten omkom två ungdomar i Ångermanland när bilen de färdades i krockade med en lastbil. Mellan Sveg och Älvros på E45 frontalkrockade två personbilar på tisdagen vid 14.15, där en av förarna avled.

– Den andra fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, i övrigt har jag inga uppgifter, säger Urban Dahlbäck vid Jämtlandspolisen

Ena bilen kördes vårdslöst och hade innan frontalkrocken orsakat flera mindre krockar.

– Det är bra om man inte håller sig ute på vägarna, nej men tar man det lugnt och håller bra avstånd till framförliggande bil då har man sällan problem, säger Tomas Wretling vid Västerbottenspolisen.

Enligt SMHI är det kallt i marken, trots att graderna i luften stiger.

– Det är alltid klurigt med sådana här övergångar när vi har haft riktigt kallt och vi får en övergång till mildare luft och mild luft i kombination med nederbörd, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Klass 1-varning utfärdades i bland annat Dalarna, Västerbotten och Västernorrland för underkylt regn.

– Det är väl värt att hålla sig lite uppdaterad och ta det försiktigt det här dygnet, säger Lovisa Andersson.

Även Trafikverket varnar för halka. Enligt verkets prognos väntas frosthalka i princip hela landet på tisdagskvällen och natten till nyårsafton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".