Hans Corell
1 av 4
Hans Corell. Foto: TT
Dag Hammarskjöld
2 av 4
Foto: TT
Dag Hammarskjöld, tidigare generalsekreterare i FN. Foto: AP/TT.
3 av 4
FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Foto: AP/TT.

Expertpanel utreder Hammarskjölds död

"FNs begäran kommer väga tyngre"
1:19 min

Omständigheterna kring den svenske FN-diplomaten Dag Hammarskjölds död ska utredas på nytt, den här gången av en expertpanel i FN:s regi.

En juristkommission, där FN:s förre rättschef Hans Corell ingick drog förra året slutsatsen att det är troligt att amerikanska myndigheter kan ha snappat upp radiotrafik som kan ge ytterligare information om vad som hände  vid den flygplanskrasch 1961 som kostade den dåvarande generalsekretaren och ytterligare femton personer livet.

– Den information vi har om konversationen mellan flygledare och piloten tecknades ner ur minnet 33 timmar efter händelsen, säger Hans Corell.

Kommissionen som Hans Corell var en del av pekar alltså på att det finns anledning att tro att det här samtalet spelades in, och att det där finns mer information än den som flygledaren själv skrev ner.

Det har gjorts försök att få tag på de här inspelningarna.

– Vi ställde alltså en mycket klar fråga. Vi ville ha radiotrafik i regionen den natten och vi får svaret från NSA att vi har tre dokument som svarar mot er beskrivning.

USA svarade nej på begäran om att offentliggöra eventuell dokumentation den gången, men Hans Corell tror att FNs begäran kommer att väga tyngre och med det nå framgång.

– Det är en helt annan sak när nu FN tar upp saken och tillsätter en expertkommitté, då har vi en officiell utredning och jag utgår ifrån att man kommer att hörsamma generalsekreterarens uppmaning till stater som har information om det här, att de lämnar ut det.

Du utgår alltså från att USA kommer att lämna ifrån sig det här?

– Ja, jag måste ju säga att efter så här många år så sätter jag ett stort frågetecken för varför de här handlingarna som vi har bett att få ut är hemliga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".