Italienska flottan bordade Moldaviska fartyget efter nödanrop

Fartyget Blue Sky M bordades under tisdagskvällen av den italienska kustbevakningen. Ombord på lastfartyget fanns över 600 migranter, rapporterar TT.

Italien har skickat ett par helikoptrar till det lastfartyg som tidigare idag larmade om sjönöd mellan Grekland och Italien och som misstänks ha flera hundra flyktingar ombord. Fartyget finns nu utanför italienska kusten och italienska kustbevakningen har nu tagit kontroll över fartyget.

– Det är några italienska officerare som styr skeppet, säger en tjänstgörande officer vid italienska kustbevakningens sambandscentral i Gallipoli när Ekot ringer.

Vad som egentligen hänt fraktfartyget Blue sky där någon tidigare idag larmade om sjönöd och fartyget sedan girat från sin kurs utmed grekiska kusten västerut mot den italienska klacken, är fortfarande oklart. Men italienska kustbevakningen har nu med militärens helikoptrar tagit sig ombord och tagit kontroll över fartyget. Enligt sambandscentralen i Gallipolli skulle fartyget ha drivit.

– Ja, men nu är det under kontroll, säger officeren som inte vill uppge sitt namn.

Enligt nödlarmet som kom strax före två idag och gjordes via en vanlig mobiltelefon till larmnumret 112 skulle det förutom flyktingarna ombord även finnas ett tiotal beväpnade personer. Men när grekiska flottan i eftermiddags skickades till platsen, fick de höra att fartyget inte alls var i sjönöd, berättar grekiska sjöräddningscentralen.  

Det finns ett grekiskt krigsfartyg nära lastfartyget and personerna ombord säger att de inte behöver någon hjälp. De har en kurs, de är på väg nu och de är på väg västerut, säger en officer vid grekiska räddningscentralen till Ekot.

Italienska officerare berättar för brittiska Telegraph att de misstänker att skeppet övergavs av människosmugglare och lämnades att styra mot italienska kusten med autopiloten på.

Enligt uppgifter till Reuters ska det enligt italienska marinen ha funnits runt 600 flyktingar ombord.

Se bilder på fraktfartyget på Marine traffic

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".