Skärmdump: Riksdagen.se.
Skärmdump: Riksdagen.se.

Nätattack släckte ner riksdagens webbplats

En nätattack slog ut Riksdagens webbplats i flera timmar under tisdagen. Webben gick ner vid 11-tiden och ett febrilt arbete med att hitta felet inleddes.

Vid 14.15-tiden på tisdagen gick det återigen att gå in på hemsidan. Anna Olderius, sektionschef för extern kommunikation på informationsenheten bekräftar att ett angrepp utifrån släckte ner webbplatsen.

– Det kan jag bekräfta, säger hon till Ekot.

Mer än så vill Anna Olderius inte säga av säkerhetsskäl.

Att sidan slutade fungera är allvarligt, enligt Anna Olderius.

– Ja, det är såklart allvarligt när Riksdagens webbplats ligger nere.

När webben slutade fungera inleddes ett intensivt felsökningsarbete. Till en början var det oklart vad som hade hänt och varför webbplatsen hade slutat fungera.

– Under felsökningen kunde vi konstatera att webbplatsen hade utsatts för angrepp. Riksdagens webb är stor och omfattande med många olika databaser, säger Anna Olderius till Ekot.

Mot vilken del av webbplatsen attacken riktades mot vill hon inte säga. Inte heller om agreppet kom inifrån landet eller utifrån.

– Nej, vi har valt att inte lämna några ytterligare kommentarer kring angreppet eftersom det handlar om en säkerhetsfråga, säger Anna Olderius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".