Nya krav på snabbväxande marknad

"Det är svårt att få information"
1:56 min

Marknaden för företagsobligationer växer i raketfart. Men det saknas regler som kräver att man publicerar vad man köper och säljer och det innebär risker. Om drygt en månad kommer Finansinspektionen med nya regler om ökad öppenhet på den här marknaden.

– Bristen på information missgynnar mindre aktörer. Om man inte riktigt vet vad saker och ting kostar, det är otydligt, det är svårt att få information, så är det klar att det finns en risk att man går in i den här marknaden till fel pris, säger Jan Axelsson som är chef för den enhet på Finansinspektionen som ansvarar för handel med värdepapper.

Och då kan man bränna sig?

– Ja.

När räntan är extremt låg letar investerarna efter alternativ där de kan få avkastning på sina pengar och därför har marknaden för företagsobligationer närmast exploderat på senare år. För företag öppnas en ny väg att låna, vid sidan av bankerna. Ett företag som ger ut en obligation lånar pengar från den som köper obligationen. Bara mellan 2012 och 2013 växte marknaden för företagsobligationer med 37 procent till 126 miljarder kronor.

– Det är en snabb ökning och det var en snabb ökning året innan också, säger Jan Axelsson.

Aktiemarknaden styrs sedan länge av lagar och regler, till exempel om informationsgivning. Man ska inte kunna smyga med sina affärer och sko sig på att andra inte vet. Och från den 2 februari kommer det att krävas att också de som handlar med företagsobligationer publicerar information om sina affärer.

– När marknaden nu har vuxit och dragit till sig en ny typ av aktörer, ofta mindre aktörer, så behöver de bättre tillgång till information om hur obligationerna värderas. Vilka priser köps och säljs de till? Hur mycket handlas? Det är viktig information om man ska våga investera, säger Jan Axelsson.

Men det ska finnas ett undantag. Om någon, till exempel en bank, tar egna risker för att garantera att det finns en fungerande marknad med köp- och säljkurser och då köper en post som är värd mer än 50 miljoner kronor, ja då slipper man informera om sitt köp i tio dagar. Annars skulle konkurrenterna kunna lurpassa och tvinga fram ett lägre pris.

– De skulle de kunna vänta ut mig. De vet att jag sitter på ett stort innehav som jag måste sälja och då finns det risk för att jag får sämre priser, säger Jan Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".