Jan Johansson, vd för SCA. Foto: TT
Jan Johansson, vd för SCA. Foto: TT

SCA i miljardtvist med Skatteverket

SCA i miljardtvist med Skatteverket
0:59 min

Skatteverket kräver skogsjätten SCA på 1,1 miljarder kronor i skatt och skattetillägg. Olika bolag inom SCA-koncernen har gjort affärer med varandra och har därefter gjort skatteavdrag som är felaktiga, enligt Skatteverket. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

På senare tid har SCA uppmärksammats för de flygresor i företagets egna jetplan som toppar inom koncernen har gjort, ibland tillsammans med anhöriga. Också en stor jaktvilla och påkostade vistelser där har uppmärksammats i de granskningar som Svenska Dagbladet har gjort.

För tio år sedan såldes ett bolag inom SCA till ett annat bolag, också inom SCA. Affären finansierades med lån som gav upphov till ränteavdrag som kunde användas för att sänka skatten.

Nu anser Skatteverket att det här inte gick rätt till och att SCA ska betala 1,1 miljarder kronor i skatt och skattetillägg.

SCA säger att man tänker överklaga Skatteverkets beslut.

Skatteverket har på senare år råkat ut för ett antal motgångar i sina försök att stoppa företag som gör avdrag för lån mellan bolag i samma koncern. Nu stundar av allt att döma en utdragen tvist mellan SCA och Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".