Foto: TT.
Foto: TT.

Elanvändningen lägsta på 30 år

Experten: Minskad användning - ökat utbud
1:55 min

Elkonsumtionen har varit mycket låg i Sverige under 2014. Inte på 30 år har det används så lite el under ett år i landet.

– Dels har det varit varmt men det är också så att efterfrågan från industrin har minskat. Det är ett antal större företag som har dragit ned sin verksamhet och det kommer dröja innan vi når de nivåer som var tidigare, säger Bosse Andersson, vice vd på branschorganisationen Svensk energi.

Inte sedan 1986 har elanvändningen varit så låg som under 2014 i Sverige. Det beror framför allt på vädret men det är också tydligt att den svaga konjunkturen i Europa gjort att den svenska industrins elkonsumtion inte tagit fart igen efter finanskrisen.
Men minskad användning betyder inte att elproducenterna slagit av på takten.

– På produktionssidan ökar utbudet. Kärnkraften levererar stabilt och vindkraften är i stadig tillväxt, knappt tio procent av svensk elproduktion kommer därifrån, säger Andersson.

Överskottet på el i Sverige har gjort att nettoexporten av el till grannländerna har varit hög under 2014, inte långt i från nivån under rekordåret 2012.

2014 har också kännetecknats av sjunkande elpriser som inte varit lägre sedan 2007.
Bosse Andersson på Svensk Energi tror att priserna kommer att vara kvar på dagens nivå fram till dess att de första kärnkraftsreaktorerna avvecklas i Sverige.

– Vi har ökande produktion och vi räknar med att det kommer in en femte reaktor i Finland som pressar ned priserna, säger Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".