En indonesisk kvinna lägger ned en ros. Ett föremål som tros komma från det kraschade planet. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.
En indonesisk kvinna lägger ned en ros. Ett föremål som tros komma från det kraschade planet. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Det kraschade planet i Javasjön ska ha hittats

DNA-prov har tagits på nära anhöriga
1:54 min

Det råder just nu svåra väderförhållanden på Javasjön i sökandet efter fler omkomna efter flygkraschen i söndags. Hittills har sex omkomna bärgats ur havet, sa chefen för Indonesiens räddningstjänst vid en presskonferens på nyårsafton.

Ytterligare tre kroppar har bärgats, vilket innebär att man nu har hittat sex kroppar. Av de tre som nu bärgats är två män och en kvinna. Kvinnan bar flygvärdinneuniform, sa räddningstjänsten chef Bambang Soelistyo på presskonferensen.

– Kropparna finns fortfarande ombord på ett fartyg ute till havs och har på grund av dåligt väder inte kunnat föras i land till Pangkalan Bun, den stad på den indonesiska delen av Borneo som ligger närmast sökområdet, sa chefen för räddningstjänsten.

Högsta prioritet är att hitta fler kroppar, men arbetet har fått avbrytas under förmiddagen på grund av svåra väderförhållanden med höga vågor, starka strömmar och dålig sikt.

Enligt räddningsverket finns nio flygplan, 17 helikoptrar och tolv fartyg till hands i sökområdet, men många står standby vid staden Pangkalan Bun i väntan på bättre väder och klarare sikt.

När kroppar har bärgats kommer de först skickas in till staden Pangkalan Bun och därifrån vidare till Surabayas flygplats. På flygplatsen står 130 ambulanser redo att snabbt föra kropparna till ett sjukhus tio kilometer därifrån.

Sjukhuset drivs av polisen och har högsta beredskap för att ta emot kropparna.

Myndigheterna har tagit DNA-prov på 93 nära anhöriga till de 162 personer som fanns ombord på flygplanet för att kunna identifiera de kroppar som hittats.

Tidig morgon, svensk tid, uppges indonesiska sök- och räddningsarbetare ha hittat vraket från Air Asias flight QZ8501 på havsbotten i Javasjön.

Det handlar om ett stort mörkt föremål på 30 till 50 meters djup i området, som man tror är flygplanet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".