Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Ariana Cubillos/TT
Venezuelas president Nicolas Maduro kallar hem ambassadör. Foto: Ariana Cubillos/TT

Recession i oljerika Venezuela

President Maduro: "Vi måste rätta til felen"
1:28 min

Nya siffror från landets centralbank visar att ekonomin går sämre än på ett decennium. Det beror delvis på det låga oljepriset men också på landets rekordhöga inflation på över 60 procent.

President Nicolas Maduro erkänner nu att man måste förändra den ekonomiska politiken

– Vi måste rätta till felen i vår ekonomiska modell och i styrningen av både företag och jordbruk, sa Nicolas Maduro vid ett tal till nationen igår. Vi har byggt upp det här socialistiska projektet tillsammans. Jag tar min del av ansvaret, sa Maduro.

Den venezolanska presidentens självkritik har nog aldrig varit så tydlig som igår. De entusiastiska applåder som brukar flankera hans tal uteblev helt. Presidenten såg pressad ut, och sa att ekonomiska reformer nu är nödvändiga. Exakt vilka det blir ska offentliggöras under nästa år, meddelade Maduro.

Att något måste göras har varit tydligt en längre tid. Det låga oljepriset i kombination med en rekordhög inflation gör att Venezuelas ekonomi krisar. Basvaror saknas i butikerna och såväl företag som själva statsapparaten har svårt att få tag på utländsk valuta.

Skulderna till Kina skapar problem eftersom budgetunderskottet växer.

Igår kom centralbanken med dåliga nyheter: Venezuela har nu formellt gått in i recession, efter att tillväxten varit negativ tre månader i rad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".