Besättningen på ett indonesiskt militärflygplan spanar efter ett kraschat passagerarflygplan. Foto: Dita Alangkara/TT.
Sökinsatsen har fått avbrytas flera gånger på grund av hårt väder. Foto: Dita Alangkara/TT.

Fler kroppar funna i Javasjön efter flygplanskraschen

Kämpar för att bärga fler
2:17 min

Totalt sju kroppar, fyra män och tre kvinnor, har nu bärgats i Javasjön, från det  Air Asia-plan som försvann tidigt på söndagmorgonen. Planet var på väg från indonesiska Surabaya till Singapore.

Under förmiddagen meddelade indonesiska räddningstjänsten att totalt fyra kroppar hittats under onsdagsmorgonen.

En av dessa kroppar ska ha burit på en flytväst, rapporterade nyhetsbyrån Reuters under förmiddagen. Vid halv tre-tiden tog dock de indonesiska myndigheterna tillbaka uppgiften om att flytvästen.

Räddningspersonalen kämpar nu för att bärga fler kroppar i det dåliga väder som råder i området  och i förmiddags fick räddningsarbetet avbrytas på grund av svåra väderförhållanden med höga vågor, starka strömmar och dålig sikt.

Helikoptrar sändes senare ut när vädret klarnade, men sökandet från luften fick avbrytas igen under eftermiddagen och helikoptrarna återvända till basen i Pangkalan Bun på Borneo på grund av hårt väder.

När kroppar bärgats skickas de först till räddningsbasen vid staden Pangkalan Bun och därifrån vidare till Surabayas flygplats. Två av de kroppar man bärgat har nu förts till Surabaya.

På flygplatsen står 130 ambulanser redo att snabbt  föra kropparna till ett sjukhus tio kilometer därifrån.

Myndigheterna har tagit DNA-prov på 93 nära anhöriga till de 162 personerna som fanns ombord på Air Asias flight QZ8510 för att kunna identifiera de kroppar man nu hittar i havet.

Enligt flera källor tror sig räddningsstyrkorna ha funnit planet på havsbottnen utanför Borneos kust, efter att ekolod upptäckt ett stort, mörkt föremål.

Planet ska enligt uppgift ligga upp och ner på mellan 30 och 50 meters djup vid det område där vrakdelar och kroppar hittas på ytan.  

Sökandet har pågått sedan i söndags, då Air Asias plan förlorade kontakten med flygledningen  efter ungefär 40 minuters flygning från Surabaya i Indonesien på väg till Singapore.

Flera länder deltar i den stora sökinsatsen, bland annat Australien, Singapore, Sydkorea och Malaysia.  USA har redan ett fartyg på plats och nu ska man skicka ytterligare ett fartyg.

Den svarta lådan, som kan ge svar på vad som hände planet, har fortfarande inte hittats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".