Claes Hollander och Anna Hollander stängde in sig i duschen med hundarna Mira och Chivas i fjol. Foto: Claes Hollander.
1 av 3
Claes och Anna med hundarna i duschen. Foto: Claes Hollander.
10-åriga Nanni är så rädd för smällare att hon inte vill gå sin kvällspromenad. Foto: Pär Edberg
2 av 3
10-åriga Nanni är så rädd för smällare att hon inte vill gå sin kvällspromenad. Foto: Pär Edberg
Susanne Demmers, banveterinär vid tävlingarna på Solvalla. Foto: Bengt Hansell / Sveriges Radio
3 av 3
Susanne Demmers, banveterinär vid tävlingarna på Solvalla. Foto: Bengt Hansell / Sveriges Radio

Vovvens värsta kväll - hur väl rustad är du för nyårsafton?

En mardrömnatt - även för hästarna
2:27 min

Kavalkader av raketer och smällare väntas bilda ljudkulissen i kväll när Sverige firar övergången mellan 2014 och 2015. Många djur, bland annat hundar, tvingas då genomlida en mardröm på grund av  känslighet för höga ljud.

Under årets sista dag samlar nu Ekot in tips och tankar från publiken om hur man ska gå till väga för att nyårsafton ska bli en dräglig kväll för djuren.

P4 Extra har i dag berättat om hunden Stella i Sundsvall som kommer ta in på hotell vid Arlanda flygplats för att undgå de värsta smällarna. Flygplatsen är nämligen en av de få platser i Sverige där det råder totalt fyrverkeriförbud under nyårsafton. Totalt huserar 360 hundar och en katt på hotellet i natt.

Claes och Anna Hollander är två av de många svenska hundägare som i dag vankar av och an i väntan på hur nyårsaftonen ska sluta. I fjol tvingades de ta med sig hundarna in i duschen:

"Utrymmet är det enda som har rum på alla sidor. Hundarna var helstressade, bajsade inne etcetera. I år är vi i stuga på landet, här är lugnare men grannarna har förvarnat om tolvslaget. Efter vi mötte fyrverkeri första gången vid en 50-årsfest i Älvsjö gick ena hunden hos psykolog för 2 400 kronor."

Även hästar kan bli mycket rädda både för smällare och ljusskenet från fyrverkerier, berättar Susanne Demmers, banveterinär vid tävlingarna på Solvalla :

– Speciellt i dessa tider när många hästar går på lösdrift också. Det är skillnad när man står i ett stall och kan stoppa bomull i öronen, ha ljuset tänt och sätta på radion, men nu går många hästar ute. Det smittar av sig på andra hästar, de börjar springa och blir oroliga.

Har du sett det själv?

– Ja, det var en unghästflock förra året som sprang igenom ett staket när det var minus 20 grader. Det kunde ha orsakat väldigt stora skador, och vi fick jaga hästar halva natten, säger Susanne Demmers.

Det har hänt flera gånger inom travet att hästar har blivit så rädda för fyrverkerier och smällare att de skadat sig så illa att de måst avlivas. Det är risk för att dräktiga ston blir så rädda att de aborterar, att de kastar, sina ofödda föl.

– Det är inte bara smällen, det är det här visslande ljudet och ljuset, de reagerar på också.

Svensk travsport har gjort en film med syfte att folk ska tänka på djurens bästa och självmant avstå från smällare och fyrverkerier.

– Det handlar ju främst om att man vill kunna påverkadet lilla man kan för att någon ska ta valet att inte köpa fyrverkerier utan istället fira nyår på ett lugnare och mer djurvänligt sätt, säger Markus Myron, sportchef på Solvalla.

Örjan Kihlström, en av de stora stjärnorna på svenska travhimlen och nominerad till Jerringpriset, stämmer in i bilden av att kombinationen mellan smällare och hästar är dåligt. De kan bli riktigt skärrade, enligt Kihlström:

– Vi har ju hästar hemma så att vi brukar få vara ute i stallet vid midnatt och stoppa bomull i öronen och försöka lugna ned dem, säger han.

På twitter och i sociala medier idag har det här problemet diskuterats flitigt. Där samlas tankar och berättelser om hur hundar och katter drabbas av smällare:Tack för många intressanta kommentarer. Nu stänger vi kommenteringsfunktionen för denna artikel. Med vänlig hälsning: Nyhetswebben, Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".