Burundis armé drabbade samman med rebeller

Instabilt läge inför valet senare i år
1:27 min

I Burundi i Centralafrika har minst 35 människor dödats i sammandrabbningar mellan armén och en okänd väpnad organisation.

En talesman för Burundis armé har sagt att 34 kroppar har hittats efter striderna i ett område norr om huvudstaden Bujumbura, på gränsen till Demokratiska republiken Kongo.

Han sa också att en soldat dödats i striderna. Ett flertal vittnen på plats tror dock att dödsiffran är högre och att minst fem soldater dödades.

Säkerhetsstyrkorna finkammar fortfarande området efter sammandrabbningen i går, då omkring 200 rebeller sägs ha tagit sig in i landet från den instabila Kivuprovinsen i Kongo, där ett flertal miliser härjar.

Det är ännu oklart vilken organisation eller milis det är som ligger bakom attacken.

En utbrytargrupp inom FNL, Forces Nationales de Liberation, har legat bakom en del tidigare våldsincidenter i gränstrakterna.

Huvudgrupperingen inom FNL skrev 2009 under ett fredsavtal med regeringen och har sedan dess blivit ett politiskt parti.

Utbrytargruppen däremot genomförde senast en attack i oktober då sex soldater dödades och har sagt att den kommer intensifiera sina räder inför presidentvalet i juni 2015.

Utbrytargruppen förnekar dock att den skulle ligga bakom den senaste attacken.

2006 skrevs ett omfattande fredsavtal under i Burundi. Det satte stopp för det 13 år långa inbördeskriget. Men den politiska situationen har blivit alltmer instabil inför valet senare i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".