Fest i Jemens huvudstad Sanaa, med anledning av profeten Muhammeds födelsedag. Foto: Mohammed Huwais/TT.
Här i Sanaa firas profeten Muhammeds födelsedag. Foto: Mohammed Huwais/TT.

Många dödade i självmordsattack i Jemen

Instabilt läge efter arabiska våren
1:26 min

I Jemen har minst 30 människor dödats i en självmordsattack. Många är skadade och dödssiffran riskerar att stiga, säger läkare på plats.

Enligt nyhetsbyrån AFP bar självmordsbombaren en svart Abaya, en lång heltäckande svart klädnad för kvinnor, då han detonerade sin bomb.

De shiitiska muslimerna hade samlats för att fira profeten Muhammeds födelsedag.

Utöver ett stort antal döda uppger AFP att det också finns många skadade. En av de skadade uppges vara stadens guvernör.

Ytterligare en bomb ska också ha hittats vid ingången till platsen för firandet.

Det krigshärjade Jemen har under lång tid plågats av rivaliserande grupper som slåss om makten.

Staden Ibb är belägen på hög höjd på en bergsrygg cirka 2 300 meter över havet. Ett strategiskt viktigt område som också är centrum i ett fruktsamt jordbruksdistrikt med odling av spannmål, frukt, kaffe och kat.

Det har också varit skådeplats för flera blodiga attacker mellan rivaliserande milisgrupper i området.

Al-Qaidas jemenitiska del har svurit att kriga mot shiiterna i provinsen och dådet var enligt bedömare som nyhetsbyrån AFP pratat med inte helt oväntat. Mycket verkar tyda på att det är al-Qaida som ligger bakom attacken.

Jemen har allt sedan den arabiska våren 2012 plågats av instabilitet.

Innan arabiska våren var Ali Abdullah Saleh landets starke man, men han störtades i samband med de stora omvälvningarna i området.

I maktvakuumet som uppstod har rivaliserande grupper, bland annat al-Qaida, försökt att ta makten över landet, men hittills utan framgång.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".