Rådande skönhetsideal får många att övrdriva solandet, menar professor Yvonne Brandberg.. Foto: TT
Rådande skönhetsideal får många att övrdriva solandet, menar professor Yvonne Brandberg.. Foto: TT

Professor kräver 18-årsgräns på solarier i Sverige

"Särskilt viktigt att vi skyddar unga människor"
2:09 min

I ett försök att bekämpa hudcancer förbjuder Australien kommersiella solarier från årsskiftet. Hudcancer är mer än dubbelt så vanligt i Australien som i USA och Kanada. Nu vill cancerläkare i Sverige också se ett förbud här.

Åtminstone borde ett solarie-förbud i Sverige gälla för ungdomar upp till 18 års ålder, anser Yvonne Brandberg, professor i Strålsäkerhetsmyndigheten UV-vetenskapliga råd.

– Internationella studier visar ju att de som solar i solarium har en högre risk att få malignt melanom. Att melanompatienter har i högre utsträckning solat i solarier än kontrollgrupper.

Men enligt Yvonne Brandberg är ett totalförbund mot solarier ännu avlägset i Sverige:

– Ja, det första steget, det som Cancerfonden och Strålsäkerhetsmyndigheten har drivit, är ju att skapa en 18-årsgräns för att hindra att unga människor utsätter sig för den här farliga strålningen. Motståndet där är ju från solariebranschen, men vi har ju 18-årsgräns för andra farliga saker; alkohol och tobak till exempel.

Ett av skälen till solariebranschens motstånd mot 18-årsgräns är att det i dag är vanligt med obemannade solarier, vilket blir omöjligt om man måste kolla kundernas ålder. Risken är också att en åldersgräns gör att man förlorar en stor del av kundunderlaget.

Yvonne Brandberg säger att det är de rådande skönhetsidealen som får många att överdriva solandet, eftersom man strävar efter att bli så brun som möjligt:

-- Den gynnar ju det här skönhetsidealet att bleka människor ska vara brunbrända, och det är det de lever på. De svarar ju på ett behov där.

Men ett överdrivet solande i solarium är riskfyllt. Dels åldras huden snabbare och rynkorna uppträder tidigare, dels ökar risken för till exempel malignt melanom.

Australien finns bland de länder som har flest hudcancerfall. Enligt landets största cancerorganisation kommer två av tre australier att ha diagnostiserats med hudcancer innan de fyller 70. Därför förbjuds kommersiella solarier där i ett försök att bromsa utvecklingen. 

I Sverige finns ett lagförslag om att förbjuda solariesolande för unga, som ännu inte behandlas av riksdagen säger Yvonne Brandberg:

– Ja, jag tycker det är särskilt viktigt att vi skyddar unga människor mot sådant som kan vara skadligt. När man är 18 år så kan man själv fatta beslut i många andra frågor, men innan dess så bör vi vuxna ta ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".