En person håller i en mobiltelefon för att göra ett sms-lån. Foto: Pontus Lundahl /TT.
Foto: Pontus Lundahl /TT.

Hårdare krav kan slå ut snabblåneföretag

Finansinspektionen inleder offensiv
1:57 min

Från och med i dag ökar kraven på företag som sysslar med sms-lån eller andra typer av snabblån. Finansinspektionen börjar från och med det nya året att utöva tillsyn över branschen.

Lyssna på Ekospecial: Tiotusentals svenskar i SMS-lånefällan

– Vi är bekymrade över vad vi ser, de här företagen verkar rikta sig till väldigt svaga konsumenter. De har inte behövt göra ordentliga kreditprövningar och har inte haft några regler att följa. Människor som tar de här lånen hamnar väldigt ofta hos kronofogden och hamnar i en skuldfälla som förföljer dem i livet, säger Malin Omberg, chef för konsumentskydd på Finansinspektionen.

Tiotusentals personer hamnar hos kronofogden varje år på grund av att de tagit så kallade SMS-lån. Sverige är det land i världen där branschen fått starkast fäste.

Från och med årsskiftet ska företagen som vill fortsätta sin verksamhet ha sökt tillstånd hos Finansinspektionen.

Myndigheten tror att nästan hälften av snabblåneföretagen som fanns 2014 kommer att läggas ned när kraven nu höjs.

– Det handlar väldigt mycket om att de ska ha en sund kreditgivning, och det betyder att de måste kolla innan de lånar ut om kunden kan betala tillbaka. Kan man inte det ska man inte heller ge den här konsumenten ett lån, säger Omberg.

Sms-lånen började komma under 2006 och har under det senaste året ökat kraftigt. En av Sveriges främsta experter på området är Torbjörn Ingvarsson som är docent i civilrätt på Uppsala universitet.

– Jag skulle vilja säga att det i första hand är ett politiskt misslyckande. Åtgärderna har tagit alldeles för lång tid, säger Ingvarsson.

Malin Omberg på Finansinspektionen håller med om att politikerna borde ha gjort något tidigare, men hon säger att problemet nu tas på största allvar.

– Vi kommer att ligga på, det här är en fokusfråga för oss. Vi kommer inte låta det här rinna mellan fingrarna, utan är det så att det vi gjort hittills inte fungerar för vi överväga vilka ytterligare åtgärder vi får vidta i framtiden, säger Malin Omberg.

– Förhoppningsvis är det så att de företagen som inte hade seriösa avsikter kommer att försvinna från marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".