Räddningsmanskap i Shanghai. Foto: Ding Ting/TT.
Sjukvårdspersonal som fört offer för trängseln till sjukhus. Foto: Ding Ting/TT.

35 döda vid kinesiskt nyårsfirande i Shanghai

Minst 35 personer omkom när panik uppstod under ett nyårsfirande i staden Shanghai i sydöstra Kina. Över 40 personer ska ha skadats. Nu kommer också uppgifter om att paniken bröt ut när någon kastade ut sedlar från en byggnad.

De som omkom trampades eller klämdes ihjäl när människor rusade dit för att plocka upp pengarna.

Uppgifterna om de falska sedlarna är inte bekräftade officiellt, men de återges av statliga kinesiska medier och vittnen som befann sig i turiststråken vid The Bund när katastrofen inträffade.

En man, som hjälpte en av de 48 skadade till sjukhus, berättar att de falska sedlarna slängdes ner från en bar ovanför gatan. Enligt honom var det hela avsett som ett inslag i nyårsfirandet.

27-åriga Cui Tingting berättar att hon tog upp några av sedlarna, men kastade bort dem när hon insåg att de var falska.

– Det är för grymt. Människor framför oss hade redan fallit till marken, och andra klev omkring på dem överallt.

En kvinna som befann sig vid The Bund talar om kaotiska scener.

– Det var bara för många människor och ingenstans dit människor kunde fly, säger hon.

Tiotals anhöriga samlades på ett av Shanghais sjukhus. Flera var frustrerade över bristen på information om tillståndet för de skadade.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Nya Kina är många av de skadade studenter.

President Xi Jinping har bett myndigheterna i Shanghai att gå till botten med händelsen så fort som möjligt. Enligt det lokala styret har en utredning startat.

Myndigheterna har tidigare uttryckt oro över det stora antalet människor som brukar samlas vid The Bund i samband med nyårsfirandet. Nyligen ställdes en lasershow, som i fjol lockade 300 00 besökare, in på grund av oro för trängseln skulle kunna bli övermäktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".