Italiens president Giorgio Napolitano. Foto: Filippo Monteforte/TT.
Italiens president Giorgio Napolitano. Foto: Filippo Monteforte/TT.

Italiens president tänker avgå

I sitt nyårstal i tv till italienska folket, sa president Giorgio Napolitano att han inte kan sitta kvar på grund av sin höga ålder.

Den 89-årige före detta kommunisten Napolitano har varit president i Italien sedan 2006 och det var motvilligt han accepterade en andra mandatperiod 2013.

– Jag har nått en ålder som innebär begränsningar och svårigheter för mig att fullgöra mina institutionella plikter, som är både komplexa och krävande, sa Giorgio Napolitano i sitt nyårstal.

Det är nu upp till Italiens premiärminister, Matteo Renzi, att dra igång en process för att hitta en kandidat som kan väljas till ny president.

Om Renzi inte lyckas få fram en acceptabel kandidat genom en komplicerad italiensk presidentvalsprocess, kommer tvivel att öka om Renzis förmåga om att få igenom ekonomiska reformer samt förändra konstitutionen och valsystemet i Italien.'

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".