Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs t.h. och hans italienska kollega Paolo Gentiloni t.v. Foto: Ilmars Znotins/TT.
Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs till höger här i samtal med Italiens utrikesminister Paolo Gentilino, som besökte Riga inför Lettlands ordförandeskap i EU. Foto: Ilmars Znotins/TT.

Lettland ordförande i EU

Ett år av europeisk krispolitik
1:58 min

Idag tar Lettland över ordförandeskapet för EU de närmaste sex månaderna. Ett ordförandeskap som kommer att präglas av både EU:s och Lettlands relationer med grannlandet Ryssland.

 

- Vi kommer att stå benhårt fast vid vårt icke-erkännande av ett ryskt Krim, sa Lettlands utrikesminister Edgars Rinkēvičs då han tidigare i veckan mötte pressen inför landets övertagande av ordförandeklubban i EU.  

Det gångna året har varit dramatiskt för Lettland, som tillsammans med sina baltiska grannar Estland och Litauen fått utgöra frontlinjen för den alltmer spända relationen mellan Ryssland, EU och Nato.  

Nyhetskanalen Bloomberg har Baltikum på sin nyårslista över tänkbara geopolitiska konfliktområden i världen år 2015.

Uppgifter om rysk militär närvaro i Östersjön har haglat tätt under hösten.

Ett stort försvarspolitiskt fokus har också ägnats det pro- och antiryska informationskrig som pågår särskilt intensivt i de baltiska länderna.

Men Natomedlemskap och tydliga ställningstaganden till trots, lovar den lettiske utrikesministern att vårens ordförandeskap i EU kommer att vara neutralt och ta samtliga EU-länders ståndpunkter och intressen i beaktande.

- Det kommer inte att bli ett pro- eller anti-ryskt ordförandeskap, sade Edgars Rinkēvičs till lettisk radio.

Den stundande ordförandeperioden kommer långt att präglas av inomeuropeisk krispolitik.

Lettland, som blev medlem i EU år 2004, och som för ett år sedan inträdde i eurozonen, kommer att hantera åtgärdsförslag gällande fortsatt krisdrabbade EU-länder som Grekland.

Och ekonomisk kris är något som också Lettland har stor erfarenhet av. Landet var ett av de hårdast drabbade när den stora bank- och bostadsbubblan briserade 2008 och är först nu på väg att återhämta sig, efter förluster på upp till 25 procent av BNP.

De senaste årens framgångsrika ekonomiska stålbadspolitik har genomförts till priset av stora ekonomiska klyftor i samhället.

Tusentals lettländare har flyttat utomlands i jakt på en skälig inkomst, och Lettland styrande politiker har hittills inte lyckats locka tillbaka särskilt många av dem.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".