Tåg står stilla på grund av stormen Svea. Foto: TT
Foto: TT / Sveriges Radio

SMHI varnar för stormbyar

Stormen Svea väntas slå till - Trafikverket ställer in flera tåg
1:36 min

SMHI har gått ut med en klass 2-varning för stormbyar under det kommande dygnet. Stormvarningen gäller för stora delar av Västsverige och Östergötland. Redan nu varslar trafikverket om att resenärer får räkna med störningar i tågtrafiken.

Västra Götaland, Halland, delar av Jönköpings län, Öland och Gotland bildar listan över de delar av Sverige där SMHI utfärdat klass 2-varning. Stormen har nu namngetts av SMHI och döpts till Svea efter dagen då den drar in över landet, enligt TT.

Strax före klockan 18 på nyårsdagen utvidgades klass 2-varningen till att gälla även för Östergötland. Allra värst väntas det bli i Göteborg och Bohuslän där vindstyrkan kan nå 27 meter per sekund i byarna.

– Prognosen säger att vindarna kommer att öka redan i kväll och i natt (mot fredag reds. anm.), men framförallt i morgon bitti blir det rejält blåsigt över Västkusten. Efterhand drar detta in över större delarna av Västra Götaland och senare även Östergötland, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har under torsdagen hållit ett samverkansmöte med räddningstjänsten och kommunerna för att förbereda sig. Om vinden blir så hård som befaras omfattande strömavbrott och nedfallna träd som gör vägar oframkomliga.

Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder allmänheten att till exempel tappa upp vatten i dunkar eller petflaskor och att binda fast lösa föremål i trädgården som kan blåsa iväg och ställa till skada.

Den lägre klass 1-varningen för mycket hårda vindbyar gäller resten av södra Sverige upp till Örebro och Stockholms län.

Trafikverket går redan på torsdagen ut och varnar för att tåg kommer att ställas in och att hastigheten kan sänkas på vissa sträckor som inte är trädsäkrade.

– Det är för att resenärer ska ha en möjlighet att planera sin resa, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket.

Från och med klockan 20 i kväll stoppas all tågtrafik på Norra bohusbanan, mellan Uddevalla och Strömstad. Banan måste säkras från träd som riskerar att falla ner över banan. Stoppet beräknas pågå fram till lunchtid i morgon.

– Det är vid extremt väderläge som man tar till sådana här åtgärder. Det är bättre att ställa in helt enkelt, hellre det än att få resenärer att sitta fast, Beisi Sundin.

Tågen mellan Borås och Varberg stoppas från klockan åtta på fredagsmorgonen och så länge stormen pågår, skriver TT. Flera mindre tågsträckor, de flesta i östra Småland, är också avstängda hela fredagsdygnet.

Tågsträckor som påverkas

  • Halmstad-Nässjö/Jönköping
  • Nässjö-Hultsfred-Oskarshamn
  • Nässjö-Vetlanda
  • Linköping-Kalmar c
  • Blomstermåla-Mönsterås
  • Linköping-Västervik
  • Borås-Varberg
  • Uddevalla-Strömstad

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".