Moskén i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT
Moskén i Uppsala. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges muslimska råd: Muslimer behöver stöd och skydd

"Det här klarar inte den muslimska gruppen själv"
1:53 min

Tidigt i morse kastades ett brinnande föremål mot en moské i Uppsala. Sveriges muslimska råd kräver nu att samhället agerar hårdare mot dem som attackerar moskéer.

– Den muslimska gruppen behöver stöd och skydd nu. Samhället behöver verkligen agera för det här klarar inte den muslimska gruppen själv. Det är ett ansvar som de rättsvårdande myndigheterna måste ta nu och verkligen se till att förövarna ställs till svars, säger Elvir Gigovic som är ordförande i Sveriges muslimska råd.

Tidigt i morse fick Uppsalapolisen larm om att någon setts kasta ett brinnande föremål mot moskén i Svartbäcken i Uppsala. På plats konstaterades att branden slocknat och att någon klottrat kränkande uttryck på entrédörren.

På juldagen uppstod en brand i en moské i Eskilstuna där 70 personer befann sig. Polisen betecknar det som grov mordbrand. Tre dagar senare, den 29 december, larmades polisen om en moskébrand i Eslöv. Där misstänker polisen mordbrand och utesluter inte att det rör sig om hatbrott.

Elvir Gigovic säger att det behövs mer insatser från polisen.

– Vi har ju hört tidigare att polisen varken är tillräckligt kunnig eller effektiv för att kunna hantera hatbrott i den utsträckning som behövs. Det finns bara två hatbrottsenheter, det behövs fler.

– Sedan tror jag att det finns en systematik i detta. Jag tror att det är brott som är ideologiskt drivna. Jag känner att Säpo verkligen behöver bedriva ett förebyggande arbete mot de här grupperna eller individerna, säger Elvir Gigovic.

Enligt polisen i Uppland är det för tidigt att avgöra om det finns något samband mellan dåden. Det främlingsfientliga klottret på Uppsalamoskéns entré innebär att polisen utreder fler typer av brott i den här utredningen, säger Lisa Sannervik.

– Vi har inlett förundersökning vad gäller försök till mordbrand, men också skadegörelse och hets mot folkgrupp med avseende på det här klottret som fanns på entrén, säger Lisa Sannervik.

Men nu ifrågasätts om moskébränderna visar förövarnas motvilja mot just islam. Christer Hedin är religionshistoriker och islamolog och han menar att det handlar om andra motiv.

– Jag uppfattar det i första hand som ett uttryck för främlingsfientlighet. Därför att det tydligen finns en motvilja och den motviljan behöver någonting konkret att rikta sig emot. Då blir moskéerna något som man ofta föreställer sig representera främlingar i sin helhet. Det är ju inte så, det finns många kristna från Mellanöstern som har precis samma kulturer med sig till Sverige.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".