Brasiliens president Dilma Rousseff skakar hand med statsminister Stefan Löfven. Foto: Roberto Stuckert Filho/TT.
Brasiliens president Dilma Rousseff skakar hand med statsminister Stefan Löfven. Foto: Roberto Stuckert Filho/TT.

Jas Gripen-affär fokus för Löfven på Brasilienresa

Ifrågasatt köp
1:03 min

Statsminister Stefan Löfven närvarade igår när Brasiliens omvalde president Dilma Rouseff installerades som president för ytterligare fyra år. En av de främsta anledningarna till Löfvens resa är Brasiliens köp av 36 Jas-plan. Men president Dilma valde att fokusera på annat i sin regeringsförklaring.

– Mitt motto för de kommande fyra åren är "Brasilien: ett skolande land". Vi måste göra utbildning till vår främsta prioritet, sa Dilma Rouseff när hon igår installerades som president för en andra mandatperiod.

Bland dem som klappade händer i kongressen fanns Sveriges statsminister Stefan Löfven, som rest till Brasilien för att närvara vid ceremonin och för att ha ett enskilt möte med Dilma Rouseff.

Löfvens prioritet är en annan - nämligen de 36 stridsflygplan som Brasilien ska köpa från svenska Saab, en affär värd 40 miljarder kronor. Jas Gripen-planen ska tillverkas i samarbete med den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer, i en förstad till Sao Paulo. Löfven kommer på lördag resa även dit. 

Affären har kritiserats av både fredsaktivister i Sverige och av regeringens koalitionspartner Miljöpartiet. Men även i Brasilien finns det de som ifrågasätter ifall landet verkligen har råd att köpa stridsflygplan samtidigt som ekonomin går dåligt.

Tillväxten ligger på knappt en procent och inflationen stiger. President Dilma Rouseff lovade i sitt tal igår att reformera skattesystemet och främja utländska direktinvesteringar, men sa att det också kommer bli nedskärningar under 2015.

– Brasilien behöver växa. För att göra det måste vi strama åt statens finanser, sa president Dilma Rouseff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".