En flygande kamera - drönare av typen Phantom 2 Vision. Foto: TT.
En flygande kamera - drönare av typen Phantom 2 Vision. Foto: TT.

Populär julklapp ställer till för flygsäkerheten i USA

"Flyg inte nära människor eller större arenor"
2:25 min

I USA har luftfartsmyndigheterna i all hast dragit igång en säkerhetskampanj och lanserat nya föreskrifter för att begränsa olycksrisken efter att små fjärrstyrda flygfarkoster, så kallade drönare, blev en av julens mest populära klappar.

Under 2014 ökad antalet tillbud mellan flygplan och privata drönare markant i USA, men ny lagstiftning dröjer.

– Innan du sätter igång att flyga med din nya drönare måste du ta reda på vad som gäller, säger rösten på den videokampanj på nätet som riktar sig de amerikaner som fick en egen drönare i julklapp.

Försäljningsstatistiken är inte klar än, men det kan efter jul handla om uppemot hundratusen nya drönare som redan börjat trafikera det amerikanska luftrummet.

Redan före jul stod det här i USA klart att drönare skulle bli en av de hetaste klapparna, bland annat eftersom priserna snabbt gått ner och de enklaste modellerna nu kostar så lite som runt 150 kronor.

Det oroar den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA, som under 2014 rapporterade en kraftig ökning av antalet incidenter, med bland annat ett tjugotal tillbud där kollisioner i luften undveks i sista stund.

Lagstiftningen har inte alls hängt med, och det kan dröja uppemot två år innan ny sådan är på plats i USA, trots att många varnar för att det bara är en tidsfråga innan en allvarlig olycka inträffar.

Därför har FAA nu dragit igång en säkerhetskampanj på nätet, bland annat med videon "Know before you fly", som innehåller riktlinjer om vad som gäller för de privatpersoner som vill skicka upp en egen drönare i USA:s luftrum.

– Flyg lägre än 400 fot, det vill säga inte högre än 120 meter.

Det är mycket långt under den förmåga mer avancerade drönarmodeller har, varav vissa lätt når samma höjder som kommersiell flygtrafik.

– Flyg inte nära människor eller större arenor.

Och - viktigast av allt, enligt säkerhetssatsningen:

– Flyg inte i närheten av flygplatser eller flygplan över huvudtaget.

Privata drönare måste flygas minst åtta kilometer från närmaste flygplats i USA, något som hittills inte efterlevts, bland annat på grund av bristande övervakning, vilket FAA nu avser att skärpa ordentligt.

Fortfarande är nio av tio drönare som säljs i USA avsedda för militära ändamål, men alla prognoser pekar på att den andelen snabbt sjunker de närmaste åren, samtidigt som drönarindustrins omsättning räknar med en fördubbling det kommande decenniet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".