Tåg står stilla på grund av stormen Svea. Foto: TT
Foto: TT / Sveriges Radio

Stormen ökar i styrka och flera tåg står stilla

Ekot reporter Joel Wendle bevakar Svea
2:21 min

Stormen Svea är nu på väg in mot Västkusten och SMHI har utfärdat klass 2-varningar för Bohus- och Hallandskusten.

Där kan vindbyar på uppemot 27 meter i sekunden förekomma. Redan nu på morgonen uppmättes sådan vindstyrka i Bohuslän och Uddevallabron stängdes av i morse för all tung trafik.

– Det blåser rejält, men hittills under fredagsmorgonen har det inte varit någon större dramatik. En del rapporter om nedfallna träd har kommit in och Bohuslän har redan drabbats av stormbyar. Bland annat  har Uddevallabron stängts av på grund av hårt väder, säger Ekots reporter Joel Wendle som finns på plats i Göteborg.

Stormen väntas kulminera kring 10-tiden på förmiddagen rapporterar P4 Göteborg. Sedan drar den vidare österut och väntas nå Öland och Gotland under eftermiddagen och kvällen.

Den kraftiga vinden har fällt träd över vägbanor i bland annat Härryda, Jonsered och Floda, skriver Göteborgs-Posten på webben.

Tågtrafiken dras med stora störningar. All tågtrafik mellan Uddevalla och Strömstad är inställd, liksom mellan Borås och Varberg.

Vid lunchtid stängs trafiken på Kinnekullebanan, mellan Mariestad och Lidköping, av. Tågresenärer uppmanas av Trafikverket att följa utvecklingen via sin och tågbolagens webbsidor.

Länsstyrelsen i Västra Götaland höll under torsdagen ett samverkansmöte med räddningstjänsten och kommunerna för att förbereda sig. Om vinden blir så hård som befaras väntas omfattande strömavbrott och nedfallna träd som gör vägar oframkomliga.

Marcus Årskog på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) råder allmänheten att till exempel tappa upp vatten i dunkar eller petflaskor och att binda fast lösa föremål i trädgården som kan blåsa iväg och ställa till skada.

Den lägre klass 1-varningen för mycket hårda vindbyar gäller resten av södra Sverige upp till Örebro och Stockholms län.

Trafikverket gick redan på torsdagen ut och varnade för att tåg kommer att ställas in och att hastigheten kan sänkas på vissa sträckor som inte är trädsäkrade.

Vissa mindre tågsträckor i Småland har stängts av, eftersom risken för att träd ska falla ner över spåren betraktas vara överhängande.

Redan igår kväll stoppades all tågtrafik även på Norra bohusbanan, mellan Uddevalla och Strömstad. Banan måste säkras från träd som riskerar att falla ner över banan. Stoppet beräknas pågå fram till lunchtid i morgon.

– Det är vid extremt väderläge som man tar till sådana här åtgärder. Det är bättre att ställa in helt enkelt, hellre det än att få resenärer att sitta fast, säger Beisi Sundin, pressinformatör på Trafikverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".