En av Volvos elbilar.Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

2014 blev ett lyft för supermiljöbilen

Det svenska bilåret 2014 blev starkt med en uppgång på 13 procent jämfört med året före. Bland annat har det sålts tre gånger fler supermiljöbilar än under 2013.

Det såldes drygt 300 000 personbilar vilket är sjunde bästa året sedan branschorganisationen Bil Sweden började mätningarna 1946.

Även försäljningen av lätta lastbilar gick uppåt med en ökning på tolv procent jämfört med 2013.

Organisationens vd Bertil Moldén tror enligt ett pressmeddelande på en fortsatt stark bilmarknad i år.

– Vi tror på en fortsatt stark bilmarknad i år och vår prognos är 290 000 personbilar. Genomsnittet för de senaste tio åren är 278 000 bilar, så 290 000 bilar är en mycket bra siffra. Om prognosen slår in blir 2015 det tionde bästa året någonsin, säger Bertil Moldén.

Förutsättningarna är goda för en bra bilmarknad även i år, spår han. Positiva faktorer som nämns är ökade disponibla inkomster, nollränta, låg inflation, hushållens finansiella förmögenhet ökar, stabilt konsumentförtroende, ökad sysselsättning och minskade varsel.

– En annan positiv faktor för nybilsförsäljningen är situationen på begagnatmarknaden där det råder brist på begagnade bilar inom bilhandeln, vilket gör att nybilsköparen kan få bra betalt för sin inbytesbil. Samtidigt innebär amorteringskrav och en oerhört stor politisk osäkerhet risker på nedåtsidan, men de positiva faktorerna överväger helt klart, fortsätter Bertil Moldén.

Nyregistreringarna av  supermiljöbilar, dvs bilar med koldioxidutsläpp på högst 50 g/km, uppgick till drygt 4 600 bilar under 2014, vilket är en tredubbling jämfört med året innan.

– Registreringarna hade kunnat bli ännu högre om inte tilldelade medel till supermiljöbilar hade tagit slut redan under augusti och något besked från politikernas sida om tilldelning av mer pengar kom inte förrän de absolut sista arbetsdagarna på året, säger Bertil Moldén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".